От х:

Днес в x:

Арабист: Терористите в Париж са убийци с военен опит

Терористите, които извършиха кървавия атентат в Париж, са хладнокръвни убийци, хора с военен опит, с военна подготовка. Очевидно изпълнението на тази акция предполага много добре обмислен план във всичките му части. Това каза пред Нова телевизия арабистът Владимир Чуков по повод вчерашното нападение в редакцията на „Шарли Ебдо”, при което загинаха 12 души.

Твърде е възможно никой да не поеме отговорност за атентата в Париж, смята той.

Според експерта нападателите очевидно са хора, които са убивали и преди това, доказателство за това е хладнокръвието, с което убиват ранен полицай, което се вижда на разпространено в интернет видео, снимано от очевидци на трагедията.

По думите му те най-вероятно те са се сражавали в Сирия, Ирак или някъде другаде по света и имат военен опит.

"Франция е страната, която излъчи най-голям контингент на европейски джихадисти, които се сражават за Ислямска държава в Сирия, някъде около 1000 души", обясни арабистът.

По думите му това е белег, че страната има сериозни проблеми с част от тази мюсюлманска общност, която е прегърнала радикалните идеи и е готова да убива в самата Франция.

Арабистът обърна внимание и на друг проблем, който може да се появи след атентата - силната ислямофобия.

В момента най-важно е да бъде спрян този порив, защото това би било голяма грешка и би отприщило подобен тип инциденти, обясни той.

„Историята между Франция и ислямския свят е много дълга. Тези приблизително 6 милиона мюсюлмани, които живеят във Франция, в никакъв случай не са радикали”, коментира професорът.

Според него мъдростта на Франция и френското общество и вековните традиции, които имат те на съжителство, ще надделеят. "Този инцидент ще е рана, която ще кърви, но и двете страни са достатъчно мъдри, за да я преодолеят", допълни още той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини