От х:

Днес в x:

Канада ще приеме 13 хил. сирийски и иракски бежанци

Канада се ангажира да приеме 10 000 сирийски и 3000 иракски бежанци в идните три години в отговор на молба за съдействие от ООН, съобщи канадското министерство на имиграцията, цитирано от Франс прес.

С този ангажимент по отношение на сирийските бежанци Канада ще поеме 10 процента от общо 100 000 прокудени от страната си сирийци, за които Върховният комисариат на ООН за бежанците призова миналата година да се осигури подслон по света.

Сирийците са най-многолюдната група бежанци в света - над 3 милиона души напуснаха родината си заради войната, показа огласен вчера от Върховния комисариат доклад.

"Правим това не само защото можем, а защото това е нещо правилно и добро", каза министърът на имиграцията Крис Александър, обявявайки мерките за прием.

Опозицията критикува от месеци консервативното правителства в Отава, че бави изпълнението на обещанията си по отношение на сирийските бежанци.

През юли 2013 г. Канада се ангажира да приеме 1300 сирийски бежанци, но досега в страната са пристигнали малко повече от хиляда. Последните се очакват през март, посочи правителството. По официални данни от 2009 г. досега Канада е приела 20 000 иракски бежанци.

Правителството обяви също изпращането на допълнителна хуманитарна помощ от 90 милиона долара в полза на цивилното население, засегнато от кризата в Сирия, в Ирак и съседните страни.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини