От х:

Днес в x:

Собственици на оранжерии готвят протести

Собственици на оранжерии се подготвят за протести, заради загърбването на сектора и неизпълнение на поетите към тях ангажименти. Това каза за Фокус Георги Камбуров, секретар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция - БАПОП.

Основният мотив за изразяване на недоволството в края на миналата и началото на тази година са действията на Министерството на земеделието и храните, предприети във връзка с директните плащания, обвързани с производството. Според Камбуров, така както са били разписани нещата, е трябвало да бъдат получени в Европейската комисия на 1 август миналата година, а до края на годината да се нанесат и корекциите. Сега производителите от сектора Плодове и зеленчуци възразяват срещу немотивираното и несправедливо разпределение на тези около 118 милиона, 33% от тях да се насочват към Плодове и зеленчуци и 67% към Продукти от животински произход.

По думите на Камбуров, намалението на субсидиите е драстично и по никакъв начин не може да се разбере защо разпределението е 30 на 70. „Сега обаче, независимо, че тази грешка не е поправена, решават без никакъв мотив, без някаква методология, да се намалят средствата за оранжерийните зеленчуци, а да се увеличат съответно квотите на плодовете и полските зеленчуци”, каза секретарят на БАПОП. Според него в края на годината нещата пак се правят задкулисно.

„Има и друга подробност, че когато трябваше да бъдат изпратени в ЕК към 1 август, ние се събрахме на предния ден представителите на неправителствените организации от сектора Плодове и зеленчуци, и разписахме между нас в какъв процент да бъдат разпределени тези средства, които са определени за подпомагане. В момента министерството нарушава точно това споразумение, което сме постигнали между нас”, категоричен е Камбуров. Производителите са внесли писмо до парламентарната комисия по земеделие и храни и до министър Танева, в което заявяват, че ще изчакат до края на тази седмица, за да бъде преразгледано решението за субсидиите в сектора.

„Чакаме до края на седмицата дали ще има някакъв отговор, ще има ли някакво желание за диалог с нас”, каза Камбуров. По думите му, ако въпросът не бъде решен по интелигентен начин всички собственици на оранжерии са готови да изразят недоволството си. „Когато са пред медиите се кълнат и обещават как ще бъде обърнато специално внимание на българското производство, как ще се стремим на трапезата ни да има повече български краставици и домати, а в крайна сметка се получа точно обратното”, подчерта Камбуров. Според него, нещата се правят задкулисно и се разчита на това, че секторът е един от малките и няма мощта, която имат зърнопроизводителите или животновъдите и е явно, че който е най-слаб той може да бъде и най-лесно побеждаван.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини