От х:

Днес в x:

Калфин критикува САЩ пред US-посланика заради визите

Ивайло Калфин разкритикува САЩ за липсата на спогодба за социално сътрудничество и визовия режим за българи.
Това е станало на среща на вицепремиера и социален министър с американския посланик у нас Марси Рийс, съобщиха от социалното министерство.

Двамата обсъдили започване на преговори за подписване на двустранната Спогодба за социална сигурност между България и САЩ, облекчаване на визовия режим за българи и преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Калфин поставил настоятелно пред посланика въпроса за забавянето на подготовката за подписване на двустранната Спогодба за социална сигурност, става ясно от съобщението на министерството.
Той изразил готовност да продължим с преговорния процес за сключване на спогодбата заради многото българи, които живеят и учат в САЩ.

"Забавянето на подобно споразумение, съчетано с наличието на визов режим не са в духа на партньорските отношения между двете страни", критикува Калфин.

В края на ноември ЕК си постави за цел да договори със САЩ, Канада и Австралия мерки и график за постепенно отпадане на визите за българи.
България и още четири държави от ЕС - Полша, Румъния, Кипър и Хърватия, вече официално уведомиха комисията за нереципрочния подход за визите на САЩ, Австралия, Канада, Япония и Бруней.

Във връзка с Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), Калфин коментирал пред Рийс, че е необходимо да се осигури пълна прозрачност на преговорите и да се направи оценка за въздействието на подобно споразумение в България.

"Отворени сме към провеждане на дискусии и иницииране на по-голяма публичност, свързана с партньорството. Съгласна съм, че има нужда от повишаване на публичността и бихме могли да инициираме поредица от събития в тази връзка", коментирала препоръката Рийс.

Миналата година министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че може да не подкрепим ТТИП и да настояваме визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. ЕС и САЩ в момента водят преговори за ТТИП, предназначено за по-нататъшното интегриране на техните икономики. През октомври 2013 г. Канада отмени изискването за визи за чешки граждани именно заради споразумението.

Калфин запознал посланика с приоритетите на министерството, свързани с предстоящата пенсионна реформа, намаляване на младежката безработица и подобряване на мерките за социално включване.
Рийс проявила интерес към мерките за ограничаване на трафика на хора и реинтегрирането на неговите жертви, към подпомагането на децата в риск и към мерките за интеграция на бежанците.

Двамата изразили загриженост и от "пробиващия си път и в политическото пространство език на ксенофобия и разделение".

"Коментари от подобен характер от страна на политици са напълно неприемливи", категоричен бил Калфин.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини