От х:

Днес в x:

Депутат от БСП предприема офанзива за премахване на забраната за пушене

Депутатът от БСП Атанас Зафиров предприема офанзива за премахване на забраната за пушене на закрити обществени места. Той ще търси разговор с всички "трезвомислещи" колеги от различни парламентарни групи и ако прецени, че има достатъчно подкрепа и чуваемост, ще реши да внесе ли законови поправки.

За връщането отново на дебата "за" и "против" пушенето на закрито Зафиров бил провокиран от новогодишната си ваканция в Белград. В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" той споделя, че в Сърбия срещнал хиляди сънародници и тези, с които разговарял, му казали, че основният повод за избраната дестинация е "разрешеното тютюнопушене практически навсякъде".

"За съжаление видях и доста познати, а и някои колеги - ревностни защитници на забраната у нас, което не им пречеше да си пушат на воля в ресторанта, далеч от българските закони, а явно и от собствената си съвест. И това ви го казва един убеден непушач, което не пречи да мисля практично и да не преценя трезво голямата беля, която натресохме на българските хотелиери и ресторантьори. Това, че аз съм подкрепял другата позиция, надали е важно. Но когато видиш с очите си това, за което говорим и предупреждаваме от много време, наистина е доста депресиращо. А това, че забраната в България масово не се спазва, генерирайки корупция и беззаконие, е друга една тема, за която друг път. Защото видях, че има и хора, които не искат да нарушават закона, да се крият или да плащат глоби. И логично отиват там, където са разбрани и добре приети", пише Зафиров.

Пред "Дневник" той коментира, че времето е показало, че забраната не работи, а само генерира корупция. На въпрос дали не е редно да се положат усилия в контрола и спазването на закона Зафиров заяви: "Когато законът е неправилен, защо да работи. Той е дискриминационен и в по-голямата част от Европа няма такива закони."

Идеята му е да се върне старият режим за пушене в заведения - със зали за пушачи и непушачи. Не казвам, че трябва навсякъде да се пуши, да има зони или само заведения за пушене, но с по-високи лицензи и такси, или заведения, в които да не се пуши. Пазарът да реши и да се види кой ще оцелее и кой не, коментира още той.

Зафиров каза, че не ангажира колегите си от парламентарната му група, но очаква да бъде подкрепен от част от тях. В миналия мандат 7 депутати от БСП внесоха поправка за отпадане на забраната, но тя не успя да мине през парламента.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини