От х:

Днес в x:

Обама задействал тайна мисия за мир с Путин

Администрацията на американския президент Барак Обама действа активно зад кулисите в търсене на нов старт в отношенията с Русия, съобщава агенция „Блумбърг”. Тайната мисия за стопляне на отношенията между САЩ и Русия е поверена на двама държавни секретари – настоящият Джон Кери и бившият Хенри Кисинджър (1973-1977). Обама се надява дипломатите да придумат Кремъл да промени позицията си в Източна Украйна за сметка на частично вдигане на санкциите и активно сътрудничество в други критични точки по света.
Обама е взел решение да се работи за помирение с Русия на базата на подробен доклад на Националния съвет за сигурност от декември 2014 година, в който са описани плюсовете и минусите в отношенията с Русия.

Белият дом е помолил Кисинджър да се свърже директно с руския президент Владимир Путин и да лобира в подкрепа на американската инициатива. От своя страна Кери е предложил да посети Москва и да разговаря лично с Путин.

Според агенция "Блумбърг”, цитирана от "Преса", преговорите са били в крайна фаза, но в крайна сметка са пропаднали. Въпреки това Кери остава основна фигура в преговорите с Кремъл, защото поддържа отлични отношения с руския външен министър Сергей Лавров.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини