От х:

Днес в x:

Марсоходът "Опортюнити" страда от склероза

Марсоходът на НАСА Опортюнити, който от 11 години обхожда Марс, остарява и има проблеми с паметта, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА. В някои дни машината дори не може да си спомни какво са му заръчали учените от НАСА предишната вечер.

По празниците, когато направляващият го от Земята екип е бил във ваканция, положението се влошило и "Опортюнити" дори забравил да се свърже със Земята. Той складира информациите на два вида памет - непостоянна и постоянна. Информациите в първата памет изчезват с приключването на деня, а другите се запазват.

По неизвестни причини в последно време обаче "Опортюнити" препраща информациите, които му се подават от Земята, в непостоянната памет и на следващия ден ги трие. Специалистите на НАСА разработват компютърна програма, която ще пратят на марсохода, за да подобрят паметта му.

Лечението се налага, защото марсоходът се приближава до най-интересния обект, който ще изучава по време на мисията си - глинени издатини, които са много древни, вероятно от епохата, в която Марс е била много по-влажна планета.

"Опортюните" до момента е изминал 41 километра на Червената планета и прехвърли доста продължителността на живота си, която по първоначален план трябваше да е само три месеца.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини