От х:

Днес в x:

Изчезналият самолет на ЕърЕйша вероятно е на морското дъно

Изчезналият самолет на ЕърЕйша вероятно е на дъното на морето, смятат индонезийските власти.
Самолетът на базираната в Малайзия авиокомпания "ЕърЕйша", който изчезна вчера от радарите със 162-ма души на борда по време на полет от Индонезия до Сингапур, е вероятно "на дъното на морето", заяви ръководителят на индонезийската служба за спасителни операции, цитиран от Франс прес и БТА.

"Въз основа на наличната информация основната хипотеза е, че самолетът е на дъното на морето. Това е първоначалното впечатление, което може да претърпи развитие след анализа на резултатите от издирването", каза Бамбанг Соелистьо на пресконференция.

Повечето от 155-те пътници (включително 17 деца) са граждани на Индонезия, но има и трима южнокорейци, един британец, един малайзиец и по един гражданин на Сингапур и Франция. На борда е имало още двама пилоти, бордови инженер и четири стюардеси.

Към спасителните операции се присъединиха Австралия и Южна Корея. Говорител на австралийското министерство на отбраната съобщи, че в района на издирването е пристигнал военнотранспортен самолет АР-3С "Орион". Помощ досега са предложили още САЩ, Канада, Великобритания и Индия.

Южнокорейски представител каза, че в близките два дни Сеул ще изпрати самолет, който да се включи в издирването. В момента се водели преговори със страните, през чиито пространства трябва да прелети самолетът на ВВС на Южна Корея. Сингапур изпрати вече два военнотранспортни самолета С-130 "Херкулес" и два кораба на ВМС.

В операцията по издирването участват също три кораба и военнотранспортен самолет на Малайзия. Работата се ръководи от Индонезия, тъй като връзката със самолета е била изгубена, когато той е бил в нейния сектор на отговорност.

Индонезия е предоставила 7 самолета, 4 военни кораба и 6 изследователски съда. Основните усилия на спасителите са съсредоточени на изток и на север от остров Белитунг в Яванско море. Връзката с авиолайнера е пропаднала някъде в района на остров Калимантан (Борнео) 42 минути след началото на полета.

Трагедии с други малайзийски самолети

На 7 март безследно изчезна малайзийски Боинг на път от Куала Лумпур за Пекин. На борда му имаше 239 души пътници и екипаж.
След неколкомесечна акция за издирването му на огромен периметър с радиус от няколко хиляди километра и до днес от самолета няма и следа. Това е една от най-големите мистерии в световната авиация досега.

На 17 юли дойде трагедията с втори малайзийски самолет - полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, който се разби в района на сраженията в Донецка област в Източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда.
Стана ясно, че самолетът е бил свален, прелитайки над зоната на сраженията между украинските сили и проруските сепаратисти. Светът бе потресен и възмутен, а двете воюващи страни и досега взаимно си прехвърлят вината за трагедията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини