От х:

Днес в x:

Стоян Райчевски: Европа не знае за геноцида над българите

Стоян Райчевски с новата си книга

Европа не знае за геноцида над тракийските българи. Преди седмица бях на изложба в Берлин, посветена на бежанците. Те не ги наричат бежанции, а насилствено преселени големи маси хора. Имаше много експонати за преселения в Германия Полша, Унгария, Гърция. За големия геноцид над тракийските българи в началото на миналия век нито дума”. Това разказа днес пред публиката в дома на Тракийското дружество в Хасково Стоян Райчевски. Той бе в областния град да представи новата си книга “Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия и Мала Азия”.

Една вечер имаше и лекция по темата. Говореше се за изселване на турци и гърци, как страдали едните и другите. Аз попитах: А геноцида над тракийските българи? Лекторът ме погледна в недоумение. Но те не са виновни хората. Просто не знаят. И вината за това е наша. Няма кой друг да защити нашата си истина. Често съм се питал дали е по възможностите на граждански организации като нашата да информират света за етническото прочистване на българите. Но без възможностите на държавата няма как да стане. А политиците не се сещат. Явно малко ги ритаме. Такива сме си, търпеливи”, продължи Райчевски. “Една малка Македония бълва измислената си история на всички европейски езици, по 100-200 книги годишно. А нашата трагична история не се познава от света”, горчиво заключи авторът.

Книгата на Стоян Райчевски бе представена от Димитър Шалапатов, Георги Граматиков, Красимира Узунова. Всички те казаха възторжени думи за автора, неговата пословична работоспособност и отдаденост на каузата. Според Шалапатов новото изследване на Райчевски го нарежда до епохалния труд на акад. Любомир Милетич “Разорението на тракийските българи”. Граматиков пък оцени огромния принос на Райчевски към историята – събраните документи, спомени и факти са съществен принос към науката. Още повече, че много от архивите се публикуват за първи път. За някои от откритите от Райчевски факти, документи и свидетелства няма сведения дори в труда на Милетич. Сред публикуваните от Държавния архив спомени има и няколко от известни хасковски фамилии, за които съвременниците дори може би не подозират, уточни Димитър Шалапатов.

Стоян Райчевски е от Бургас. Завършва първо немска, а после и българска филология в Софийския университет. Бил е народен представител в 36, 37 и 38 Народно събрание. Има свое предаване в телевизия СКАТ. Автор е на множество книги, проследяващи съдбата на българите от различни краища на родината.

Книгата “Етническото прочистване на Източна и Западна Тракия и Мала Азия” съдържа стотици кратки, но покъртителни разкази на бежанци от Източна и Западна Тракия и Мала Азия по време на анкета през 1924 г., които отговарят на един и същ въпрос - за причините, които са ги накарали да напуснат бащините си огнища, и десетки тревожни доклади на българските дипломатически представители в Одрин и Цариград до Министерството на външните работи и на изповеданията в София за погромите, убийствата и насилията над мирното българското население, заставено с огън и меч да остави родните си домове и цялото си движимо и недвижимо имущество, за да дири спасение в пределите на умалена България.
Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    БН
    Б Н Р П - ХАСКОВО
    23 -6
    20:19, 12 дек 2014
    Браво г-н райчевски!!! Ние няма да забравим и няма да простим!!! България за нас е над всичко!!!
  • 2
    Ем
    Емигрант по принуда
    27 -1
    11:31, 13 дек 2014
    Днес етническото прочистване в България се извършва от българският Парламент.Справка - напускащите България българи всеки ден - 200,300,400?
  • 3
    Не
    не тракиец
    8 -16
    19:48, 13 дек 2014
    В днешният парламент вижте колко са тракиици и ко... Виж коментара
    • Тр
      тракийка
      13 -6
      21:31, 13 дек 2014
      Дано те сполети съдбата на тракийците ,да те горят на огън да ти колят децата ,да ти измъчват с желязо жената,предател фашист!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      3 -9
      17:52, 14 дек 2014
      ДО СТЕПЕН НА ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НЕ ТРАКИЕЦ Е П... Виж коментара
  • 4
    Тр
    Трака Трак
    0 0
    17:44, 24 дек 2014
    А, не знаят ?! Ньойския Договор марсиянците ли го наложиха ?!
Последни новини