От х:

Днес в x:

Димитровград официално стана част от Европейския културен маршрут АТРИУМ

Сградите в края на бул."България също са част от проекта за Европейския културен маршрут

Димитровград вече официално е част от Европейския културен маршрут АТРИУМ, информира на Фейсбук страницата си кметът Иво Димов.

"Важно е да помним и уважаваме миналото си, за да можем успешно да изграждаме бъдещето си", написа Димов, като публикува снимки от официалната церемония по връчване на сертификата, която се проведе в италианската община Форли. Тя е водещ партьор в проекта АТРИУМ, обхващащ 18 държави от Европа.

Както писахме, от 5 декември Иво Димов, заедно със зам.кметът Светослав Стойков и старши експертът "Международно сътрудничество и програми" Женя Александрова са на посещение в Италия заради връчване на сетрификата, удостоверяващ че Димитровград е част от Европейския културен маршрут АТРИУМ.

Различни прояви бяха включени в програмата на димитровградската делегация във Форли - обсъждане на възможностите за развитие на европейските културни маршрути в рамките на европейските структурни фондове. Представени са били уебсайт на маршрута, както и дигиталният паспорт, който ще се използва като електронно приложение от посетителите му и изследвания за реставрация на модерна архитектура. Изложба на открито, която презентира всички държави и градовете-участници в маршрута, включително и Димитровград също е била част от организираните събития.

Част от проекта АТРИУМ в Димитровград са централната градска алея бул. „България" и парк "Марица", архитектурния комплекс край бившето кино "Химик" на бул. "Трети март" и парк „Пеньо Пенев".

Освен нашият град, от България в АТРИУМ участва с няколко обекта и столицата София. Това са НДК, Ларгото, Резиденция Бояна, Монумент Знаме на Мира (Камбаните) и Паметника на Съветската армия. Включен е и паметникът на връх Бузлуджа.

Видео за Димитровград, изготвено в рамките на проекта АТРИУМ, можете да видите тук.

Кметът Иво Димов и зам.кметът Светослав Стойков

Димитровград участва в проекта АТРИУМ със сградите по бул."България"
Момент от официлната церемония във Форли
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини