От х:

Днес в x:

Лекар, излекуван от ебола, се връща в Сиера Леоне да помага

Кубински лекар, успешно излекуван от ебола в Швейцария, заяви, че ще се върне в Сиера Леоне заради мисията срещу ебола.
Феликс Баес Сариа е бил заразен с ебола в Сиера Леоне и на 20 ноември е бил откаран за лечение е Швейцария. Сега той напусна страната, след като по-рано тази седмица тестове са показали, че е напълно излекуван, предаде БТА.

Лекарят беше посрещнат на летището в Хавана от министъра на здравеопазването на Куба Роберто Моралес и други правителствени представители.

Облякъл синя тениска с логото на университетската болница в Женева, Баес обеща, че ще се върне в Сиера Леоне, за да довърши мисията.

Той беше част от 256-те лекари и медици, които Куба прати в засегнатите от ебола страни от Западна Африка. Още 200 медици имат готовност да потеглят натам, ако е нужно.

Около 20 войници от мироопазващите сили на ООН, които бяха поставени под карантина в Мали преди над три седмици, са били освободени, информира Ройтерс. Имало е опасност те да са заразени с ебола, тъй като били лекувани от наранявания, получени по време на мисия, в болница в малийската столица Бамако, когато медицинска сестра от клиниката починала от вируса. В периода на наблюдение обаче войниците не са показали симптоми на хеморагична треска.

В Сиера Леоне още един лекар е починал от ебола, съобщиха здравните власти. Сиера Леоне държавата, в която в момента ебола се разпространява най-бързо, припомня АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини