От х:

Днес в x:

Християните са на път да бъдат прокудени от Близкия изток

Папа Франциск осъди принудителното изгнаничество на християните, "прогонени от Близкия изток", във видеообръщение, което се очаква да се излъчи в северния иракски град Ербил по повод посещение на кардинал Филип Барбарен, предаде Франс прес.

Обръщението ще бъде излъчено след голяма религиозна процесия, посветена на Дева Мария, в Ербил - столица на иракски Кюрдистан, където десетки хиляди членове на християнското малцинство намериха убежище след настъплението на сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава", извършваща гонения и етническо прочистване.

"Християните са на път да бъдат прокудени от Близкия изток, страдалчески", се казва в текста на изявлението, с който разполага АФП.

"Тези общности - най-вече християните и язидите, но също и други - са принудени да бягат и са жертва на нечовешко насилие заради етническата и религиозната си принадлежност главно по вина на една екстремистка и фундаменталистка групировка", посочва Франциск.

Изглежда тези хора не искат да бъдем християни. Насилието обхвана също светите места, паметници, религиозни символи и културното наследство, сякаш религиозните водачи искат да заличат всяка следа, всяка памет за другия, казва папата.

Съпроводен от делегация от около сто души, архиепископът на Лион, кардинал Филип Барбарен, пристигна вчера в Ербил на двудневно посещение при християнските бежанци по повод празника "Непорочно зачатие на Дева Мария", който католическата църква отбелязва на 8 декември.

Днес Барбарен посети бежански лагер, населен предимно с християни, в християнския квартал Айнкауа в Ербил и отслужи заедно с халдейския партиарх Луис Рафаел Сако литургия в църквата "Мар Елия", заобиколена от бежански палатки.

Преди седмица папа Франциск призова всички мюсюлмански водачи по света, политически, религиозни и представители на образованието, да се противопоставят категорично на насилието на джихадистите.

Няколко дни по-късно мюсюлманските водачи призоваха християните в Близкия изток да не бягат от района въпреки гоненията, на които ги подлагат джихадистките групировки, припомня АФП.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини