От х:

Днес в x:

Нюйоркската полиция: Даниъл Панталео не е причинил смъртта на Ерик Гарнър

Според нюйоркската полиция, смъртта на афроамериканеца Ерик Гарнър не е причинена от начина, по който се е отнесъл към него полицаят Даниъл Панталео при задържането му, предаде Би Би Си.

„Ерик Гарнър е страдала от наднормено тегло и е имал здравословни проблеми. Той е създавал неприятности на собствениците на магазини, които са се оплакали, че е продавал на улицата цигари, които не са обложени с данък. Когато полицията е пристигнала и се е опитала да го задържи, той е оказал съпротива. Фактът, че той нееднократно е успял да каже „Не мога да дишам", всъщност показва, че той е можел да диша." - се казва в изявление на полицията, цитирано от агенция „Асошиейтед прес".

Инцидентът, при който загина Ерик Гарнър, стана през юли тази година в Ню Йорк. Появиха се съобщения, че 29-годишният Панталео е използвал при задържането му задушаваща хватка, забранена в нюйоркската полиция от 20 години.

Скоро след като е бил задържан, 43-годишният Гарнър, който е страдал от астма, е починал. Видеоматериал със задържането му, заснет от минувачи и публикуван в интернет, предизвика възмущение в обществото.

През седмицата съдът реши да не привлича под отговорност Панталео. Това предизвика мащабни протестни акции в Ню Йорк.

Беше съобщено, че за двата дни на протестите са задържани над 200 души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини