От х:

Днес в x:

Реджеп Ердоган: Съветът за сигурност на ООН е „християнски клуб“

Турският президент Реджеп Ердоган определени Съвета за сигурност на ООН като непредставителна институция, доминирана от християни, съобщи вестник "Заман".

Ердоган е известен като критик на Съвета за сигурност, но новото му изказване се отнася до доминацията на християнски нации в институцията. "Има представители от Европа, Азия и Америка... тези пет страни са християнски. Има ли мюсюлманска страна сред тях? Не", цитира го "Заман". "Целият свят чака какво ще кажат тези пет страни. Ако една от тях каже "не", то въпросът не се обсъжда повече", добавя той.

Президентът изказа критика и към Нобеловия комитет. Той обвини комисията, която присъжда престижните научни награди в предразсъдъци и пристрастия, особено по отношения на Турция. Страната е печела Нобелова награда само веднъж – през 2006 г., когато наградата за литература беше присъдена на писателя Орхан Памук.

Нобеловата награда за мир е печелена от 11 мюсюлмани, в това число тази година – тя бе присъдена на Малала Юсуфсай, световноизвестна активистка в сферата на образованието. Сред другите мюсюлмани, които са я получава са Ануар Садат през 1978 г. И Ясер Арафат през 1994 г. за приноса им към мирния процес между Израел и Палестина.

В изказването си Ердоган коментира и гражданската война в Сирия, като обвини Запада, че не се интересува достатъчно от съдбата на цивилните. "300 души бяха убити в Сирия; милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Когато западните лидери се срещат с нас, те ни поздравяват за работата, която вършим за бежанците. Стига сме говорили. Кажете как можете да подкрепите Турция, която носи това тегло", цитира "Заман" президента.

Той отхвърли критиките около новия президентски дворец, известен като "Ак Сарай" (Белият дворец). "Това не е дворецът на Ердоган... това е дворецът на турската нация", каза той. Изказването на Ердоган направи именно в новия дворец на стойност 615 милиона долара.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бай шиле
    0 0
    16:01, 5 яну 2015
    Ами ти кво искаш,да са мюсюлмюни,не става.Иска се ум,капацитет
Последни новини