От х:

Днес в x:

Иван Костов: ДСБ опря на границата на саморазрушаването си

Бившият лидер и основател на ДСБ Иван Костов няма да присъства на днешното заседание на Националното събрание на партията. За крайното си решение той съобщи днес във "Фейсбук" профила си с обещанието, че не само днес, но и занапред няма да се включва на партийни сбирки.

"Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. И по този начин да му спестя клевети, че следва чужда воля", написа той и добави, че остава с привържениците си като гражданин. "Силите ми да издържам на хулите намаляват с годините, затова се опитвам да съхраня част от тях, за да мога да съм полезен, казва още Костов.

И добавя: "Не се побира в представите ми ролята на фалшив ентусиаст. Ако кажа честно мнението си, може и да навредя. Поради това ще споделя само следното: ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия.
Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск."

Идеята за създаването на десен Реформаторски блок дойде от Иван Костов на Националното събрание през юни 2013 г., когато предаде поста лидер на ДСБ на дотогавашния си заместник Радан Кънев. С времето обаче идеята се доразви и Блокът не остана само в рамките на дясното политически пространство, а включи и партии като Народна партия "Свобода и достойнство" и партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", която беше наречена от Костов "последната кукувица в синьо гнездо".

На днешното Национално събрание се очаква да бъде взето решение за следващите стъпки на партията за развитието на Реформаторския блок и дали да има бърз общ съюзен конгрес за избор на общ председател. Очаква се реч на лидера на партията Радан Кънев.

По-рано през седмицата Кънев заяви в интервю за "Дневник", че се чува по телефона с Костов. "Въпросите са чуваме ли се три пъти на ден и той ли ми диктува действия. Имах разговор с човек, който не ми е близък, много сериозен предприемач - не олигарх, а човек с три фабрики с 300 служители в Северна България, който се интересува от политика, без да е навътре. Той ме попита риторично: "Ти представляваш Иван Костов, нали", каза още Кънев и добави: "Въпросът чувате ли се с Иван Костов го разбирам като представлявате ли Иван Костов в българската политика и отговорът ми е: "Категорично не".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини