От х:

Днес в x:

Трима задържани в Смолянско в спецакцията на ДАНС и прокуратурата заради радикален ислям

Двама мъже и една жена са задържани в Старцево при специализираната операция на ДАНС и поркуратурата

Трима души-двама мъже и една жена са задържани в златоградското село Старцево, тази сутрин при спецакцията на ДАНС и прокуратурата. При операцията са направени и обиски на жилищата на задържаните, иззета е и религиозна литература.

По неофициална информация задържаните в Старцево са духовни лица, които са били свързани със задържаните няколко мъже и жена с бурка в ромския квартал „Изток“ в Пазарджик.

Сред задържаните в Пазарджик е Ахмед Муса Ахмед, осъден по делото за разпространение на радикален ислям.

Той получи ефективна присъда общо 4 години затвор от Пазарджишки окръжен съд по делото за радикален ислям. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд-Пловдив като все още се чака насрочване на делото. Той бе съден заедно още 12 души по делото за радикален ислям.

По делото тогава бяха обвинени и съдени За престъпление по чл. 109, ал. 2 от НК като "членове на незаконна организация" общо 13 мюсюлмани, сред които главният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и имамите на Рудозем и Мадан-Хайри Шерифов и Байрям Ушев. Неджми Дъбов е проповядвал религиозна омраза, както и "да се гласува на избори само за мюсюлманите, не за гяурите", той твърдял, че "снимането на мюсюлманските жени за паспорти противоречи на законите на шериата" и се опита да прокара идеята жените мюсюлманки да се снимат за паспорт само със забрадки.

Специализираната операция от Прокуратурата, ДАНС и МВР е в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (чл. 108 ал. 1 от НК) и Глава XIV (чл. 407 от НК). Операцията се провежда в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

До настоящия момент са извършени претърсвания на над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства. Към момента продължават процесуално-следствените действия. Работата на прокурорите и агентите на ДАНС се подпомага от силите на жандармерията. Допълнителна информация ще бъде предоставена, когато това не застрашава действията по разследването. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини