От х:

Днес в x:

Кунева: Румъния ще влезе преди нас в Шенген

Вицепремиерът и заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева обяви, че България като всяка държава-членка на ЕС е длъжна да изпълнява стриктно и точно задължението си по европейското законодателство.

ЕК има правомощията да започва процедури за неизпълнения срещу всяка държава, която е допуснала нарушения по него. Тя каза това по време на Заседанието на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет.

В публичното пространство се налага термина, че това са наказателни процедури, но те нямат наказателен характер. Целта е да се провеждат конструктивен диалог и страната отново да започне да спазва правилата на ЕС, обясни Кунева.

Процедурите са част от живота в ЕС. От началото на членството почти 330 процедури за нарушение, но сме затворили 260 от тях. Процедурите за нарушение поддържат динамиката в отделните страни-членки, коментира Кунева.

Тя посочи, че има двойно увеличение на процедурите като само за тази година има 47 нови. Тя обясни, че в сряда ще бъде внесен доклад в Министерски съвет. Според нея по-голямата от процедурите за нарушения се дължат на това, че сме престанали да осъвременяваме нашето законодателство, както и нестабилната политическа обстановка и изоставането от страна на предишните правителства.

„51 от тези процедури са на етап уведомително писмо. Очакваме те да намалеят с 1/3 още тази седмица. 6 са в съдебна фаза, 2 отложени за неопределено време, включително за софийския боклук”, обясни Меглена Кунева като подчерта, че се взимат много активни мерки и над 80% от финансирането е осигурено и работата по изграждането върви.

„По-притеснителни са тези на етап мотивирано становище. Половината от тях са за околна среда, две за чистотата на въздуха и питейната вода”, каза Кунева.

Тя добави, че са необходими бързи действия от страна на парламента и приемане на Закона за приватизацията, Закона за енергийната ефективност. Кунева разкри, че очаква предстоящият доклад на ЕК за сектор "Правосъдие и вътрешна сигурност" да има много ясно подчертани различия между България и Румъния. Според нея различията няма да са в полза на страната ни.

"България няма да е отбелязала съществен напредък в предстоящия евродоклад. Най-вероятно Румъния ще се предвижи по-бързо от България към членството в Шенген. Това ще бъде в резултат на незавършените реформи в съдебната система и борбата с корупцията, посочи Кунева.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    4ефи
    1 0
    16:20, 24 ное 2014
    направо сте за разстрел
  • 2
    Не
    неотрален
    3 0
    16:30, 24 ное 2014
    Тази ако се беше родила в Китай, до сега щяха 100 пъти да я обесят
    публично.
  • 3
    14
    14/88
    2 0
    22:20, 24 ное 2014
    Ами така е курво еврейска,заради вас запада е намразил българите.вие крадете на поразия,а българите страдат,плащат и получават санкции.хер хитлер правилно постъпи,като ви вкара в трудовите лагери за да си отработите кражбите от германците.вечна му памет и дано скоро се прероди за световен реванш.амин!
Последни новини