От х:

Днес в x:

Сенатът на САЩ блокира законопроект срещу масовото следене

Американският Сенат блокира законопроект, който би сложил край на масовото подслушване на американски телефони от Агенцията за национална сигурност (АНС).
Законопроектът беше подкрепен от необичайна коалиция от демократи и консерватори републиканци, загрижени за неприкосновеността на личния живот на американците, но те не осигуриха необходимите за прокарването на проекта 60 гласа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вотът до голяма степен отрази двете партийни линии - повечето демократи застанаха зад законопроекта, а повечето републиканци гласуваха против него. Според висши републикански представители от него биха се ползвали враговете на САЩ, включително джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Белият дом подкрепи мярката, отхвърляйки твърденията, че той ще облагодетелства терористичните групировки. Камарата на представителите прие по-малко ограничаваща версия на проекта по-рано тази година.

Малко вероятно е мярката скоро да стане закон, тъй като републиканците ще имат мнозинство в Сената от 1 януари. Това е първата законодателна мярка, обсъдена от Сената във връзка с опасенията за правото на личен живот, породени от разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, че американското разузнаване събира и съхранява огромно количество комуникационни данни, като записите от милиони телефонни разговори на американските граждани.

Проектът предвижда АНС да иска разрешение от комуникационните компании да ползва данни за определено лице, когато разследва случаи на тероризъм, вместо да ги ползва неограничено и безразборно.

През лятото се породиха съмнения, че журналистите са намерили нов източник на информация от американските тайни служби. Подозренията на властите се породиха от публикуването от "Интерсепт" (Intercept) (сайт, който преди това бе публикувал документи, предоставени от Сноудън) на нови разкрития за размерите на списъка на лица под наблюдение от американските антитерористични служби.

Електронното издание заяви просто, че е получило информациите от източник, който е част от разузнавателната общност.

Преди три месеца доклад на най-голямата американската правозащитна асоциация - Американският съюз за граждански свободи (ACLU), излезе със заключение, че широкомащабното следене, извършвано от американските разузнавателни служби, започва да се отразява на свободата на медиите и на демокрацията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини