От х:

Днес в x:

Хиляди на протест в Румъния в подкрепа на вота в чужбина

Хиляди румънци излязоха на протест срещу Виктор Понта и неговата победа на първия кръг на президентските избори, предаде Ройтерс. Демонстрацията бе в подкрепа на румънците в чужбина, на които е било попречено да пуснат гласа си в урните на 2 ноември.

Масови протести бяха организирани в столицата Букурещ, както и в градовете Клуж и Тимишоара, с настояване премиерът Понта, който се кандидатира за президент и взе преднина на първия кръг, да подаде незабавно оставка, тъй като не е осигурил на всички румънски граждани правото да гласуват.

Румънците в чужбина се оплакват от лоша организация на изборите, заради която пред посолствата се образували гигантски опашки. В някои бюра липсвали задължителните формуляри, които трябва да се попълнят преди вота. В Париж дори се наложило полицията да се намеси, за да укроти страстите.

В Клуж над 5000 демонстранти скандирали “Оставка” и “Свободна Румъния”. От външно министерство в Букурещ са обещали, че на втория тур следващата неделя ще има повече тъмни стаички, но не и повече избирателни секции. Според анализаторите в чужбина живеят над 4 млн. румънци, които могат сериозно да повлияят на изборните резултати. От тях едва 160 000 успели да гласуват на първия кръг.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини