От х:

Днес в x:

44 полицаи ранени при сблъсъци с ултраси в Кьолн

44 полицаи бяха ранени, а 20 футболни хулигани арестувани след тежки сблъсъци между футболни агитки и полицията в центъра на Кьолн късно снощи.
Преди това в центъра на западния германски град се е провел протест на футболни агитки срещу ислямистите в страната, предаде БНР.

Демонстрацията бе организирана от крайнодесни партии. В протеста за първи път се събраха враждуващи помежду си футболни агитки от цяла Германия.

Правоохранителните органи използвали водни оръдия и лютив спрей срещу демонстрантите. Намесата на полицията се наложила, след като участниците в протеста започнали да хвърлят бутилки, камъни и фойерверки по служителите на реда и преобърнали полицейски автомобил.

Най-малко 4000 души са взели участие в демонстрацията, каза министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер. Той обяви, че за да се предотвратяват такива демонстрации в бъдеще е нужно решение за ограничаване на нацистките сбирки да вземе Конституционният съд.

Сред футболните хулигани са забелязани стотици привърженици на неонацистки организации, допълни Йегер. Полицията е трябвало да защитава неколкократно изглеждащи като чужденци минувачи от атаките на хулиганите.

Протестът срещу салафистите – радикално течение на исляма, което се разпространява в Германия, е само повод за расистки прояви, смятат от профсъюза на полицията. Обединението на футболни агитки и неонацисти е ново явление, което трябва да бъде наблюдавано внимателно, тъй като представлява опасност, каза още Ралф Йегер.

Хулиганите не протестират само срещу салафистите, а и срещу мюсюлманите. Наблюдава се бърз прираст на Съюза на хулиганите срещу салафистите, който е основан през май. До преди месец той наброяваше 300 души, а сега е нараснал вече на над 4000.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини