От х:

Днес в x:

Стрелецът в Отава е канадец, наскоро приел исляма

Нападателят, който откри стрелба в канадския парламент в столицата Отава, вече е идентифициран, съобщават световните информационни агенции в четвъртък.

Това е 32-годишният канадец Майкъл Зехаф-Бибо, който наскоро е приел исляма. Той е с отнет паспорт, тъй като е бил поставен в списък с 90 души, заподозрени като потенциални участници в терористични атентати. Бибо е бил смятан и за "високорисков пътник".

Първоначално се съобщаваше за няколко нападатели, но според информациите в четвъртък, той все пак е бил сам. Има опасения, че ислямистът има сподвижници, които могат да подготвят нов атентат. Според някои специалисти нападателят може да се окаже представител на действаща в Канада клетка на групировката "Ислямска държава".

Канадското правителство вече официално обяви стрелбата в парламента за терористичен акт. Случилото се, на практика, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм, в историята на страната. При него бе ранен един военнослужещ, който впоследствие загина. Все още не са ясни мотивите на извършителя.

Майкъл Зехаф-Бибо застреля един войник, патрулиращ на мемориалния паметник, след което откраднал автомобил, с който стигнал до сградата на парламента. При последвалата стрелба той беше ликвидиран от началника на охраната на парламента. Часове преди нападението, което предизвика паника в Отава, Канада повиши степента на опасност от терористични нападения.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    химик
    2 0
    10:53, 28 окт 2014
    този явно е от смесен брак.това води до сбъркан ген,те това се полу4ава.внимавайте много канадци,аз ви имах за умни люде,все пак внимавайте,да не стане така 4е, кон да ви духа по врата

Случаен виц

Последни новини