От х:

Днес в x:

„Ислямска държава“ привлича с обещания за секс

Стотици мюсюлмани, дори от развитите държави, всекидневно се вливат в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава“. С какво ги привлича тя?

Екстремистите много обичат да акцентират върху колективното виктимизиране на ислямския свят. В интервю за CNN през 1997 г. Осама бин Ладен заяви: „Самото споменаване на Съединените щати ни напомня за хилядите невинни деца, които са били осакатени от тях...“. Друг лидер на Ал-Кайда, Йехия Ал Либи, пък веднъж каза: „Джихадът е единственият начин да спасим ако не жените, поне децата си, от несправедливи режими, чиито затвори ще бъдат напълнени с тях.“

Подобни изявления могат да имат голям ефект особено върху хора с личностни проблеми, които са склонни да винят други за неприятностите си. Това важи и за тези, които са се установили в развити държави и поне на пръв поглед ги очаква безоблачно бъдеще. Агенция „Ройтерс“ дава няколко примера за подобни членове на „Ислямска държава“ - Насер Мутаха, който е бил приет в четири медицински университета, Мухамад Рахмар, който имал добра работа в Портсмут, Великобритания, а баща му въртял ресторантьорски бизнес и др.

Екстремистката идеология е ефективна, защото в трудна ситуация предлага лесен начин човек да се почувства отново значим. Тя постига това чрез експлоатацията на първичните човешки желания за секс и агресия.

Замислете се – сексът в своята същност е най-естественият начин да придобиеш чувство на значимост. Чрез него предаваш гените си, името си, продължаваш рода си. „Ислямска държава“ пък го използва като награда за вярна служба.

Джихадистката групировка обещава на членовете си, че няма да им липсват полови контакти. Тя е организирала „брачни центрове“ - места, където жените се регистрират, за да бъдат омъжени за бойци. Заловените иракски и кюрдски жени и момичета са използвани като секс робини. Същото сполетява и хилядите отвлечени жени и деца от християнското малцинство язиди.

Според джихдистите изнасилването на немюсюлманка е напълно легитимно, правилно действие. Те твърдят, че така провеждат „сексуален джихад“ и окуражават брутално отношение към жените. А на бойците, отдадени на екстремистката идеология по този и всеки друг начин, им се обещава място в историята и място в рая.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Още новини

Последни новини