От х:

Днес в x:

ПИБ придоби активите на ”Ремотекс”

Първа инвестиционна банка (ПИБ) спечели на търг активите на фалиралото предприятие за ремонт на тежка минна техника „Ремотекс“ в Раднево срещу 8.893 млн. лв.
ПИБ е кредитирала „Ремотекс“ с близо 16 милиона лева и сега ще може да си върне половината от тях. Търгът е проведен в Районния съд в Раднево, а банката е била единствен участник в него като най-голям кредитор на фалиралото предприятие, предаде БНР.

Част от активите на „Ремотекс“ не са продадени, защото има задължения към Националната агенция по приходите, но дори и когато бъдат продадени и останалата част от активите, те пак ще отидат към най-големия кредитор, а не за изплащане на заплатите на работниците.

Според Бойка Боева – лидер на КНСБ в Раднево, „Ремотекс“ дължи 19 работни заплати или между 6 и 20 хиляди лева на всеки от 680-те работници във фирмата. Стотици дела са заведени за тези суми, но шансовете работниците да ги получат са минимални.

Следващата седмица от синдиката ще искат среща със собствениците на регистрираното миналата седмица ново дружество „Ремотек М“ ООД , създадено от мажоритарния собственик на „Ремотекс – Раднево” гръцки гражданин Йоаннис Гиофкос и „Минстрой холдинг” АД на Николай Вълканов.

Бившият икономически министър Драгомир Стойнев имаше идея държавата да изкупи обратно завода, но до сделка така и не се стигна.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини