От х:

Днес в x:

25 °C

Сделката със скъпите акции на ПИБ отива на съд

Съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев - столичен общински съветник и финансист, съобщи в профила си във "Фейсбук", че с адвокат Албена Белянова са обжалвали във Върховния административен съд решението на кабинета държавата да придобие 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез Българската банка за равзвитие (ББР). Премиерът Бойко Борисов се аргументира, че се е стигнало до него, за да се изпълни изискване за гарантиране стабилността на банката с оглед бъдещо влизане в банковия съюз на Еврозоната. Според икономисти обаче сделката е изключително неизгодна.

С Албена Белянова пуснахме жалба срещу решението на правителството държавната банка за развитие да купи акции от Първа инвестиционна банка по 5 лева. Припомняме, че борсовата цена в момента е 2.60 лева, което означава, че държавата ще придобие акции на почти двойно по-скъпо. Това при инвестиция за 140 млн. лева означава загуба от близо 70 милиона.

За сравнение - как го правят в Германия.

Държавата тези дни купува 20% от Луфтханза по 2.56 евро за акция. При пазарна цена от над 9 евро. Или държавата влиза със 73% по-евтино.

Не смятаме, че можем да попречим на увеличението на капитала на ПИБ. Обаче ако Върховният административен съд обяви решението на правителството за незаконно, тогава управителите на банката за развитие могат да носят персонална отговорност за безстопанственост. И

няма да могат да се крият зад колективната безотговорност.

В други времена, с друга съдебна власт.

В неделя се очакват присъди по делото за ЕВН. Там мотивите на прокуратурата са, че държавните акции са продадени с около 5% по-евтино от изчислената от нея "справедлива цена". Очакваме реципрочни мерки за държавна инвестиция от близо 100% над пазарната цена.

Сделката със скъпите акции на ПИБ отива на съд
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Хр
  Христо
  1 -1
  17:10, 29 юни 2020
  Основната цел на ББР е стимулиране и развитие на потенциала на малките и средните предприятия в България чрез улесняване достъпа им до финансиране. Първа инвестиционна банка пък е най-голямата банка с български капитал, голяма клонова мрежа в цялата страна и с над 25-годишен опит в обслужването на малки и средни предприятия. През последните години именно ПИБ съвместно с ББР и Националния гаранционен фонд участват в множество програми, подпомагащи малките и средни предприятия в страната. В тази връзка е логично двете институции да обединят усилия във финансирането на малки и средни предприятия. Именно затова ББР участва в увеличението на капитала на ПИБ. Да не говорим, че при подобни сделки има клауза за изкупуване на акциите след определен период на по-висока цена от тази, на която са придобити новите акции.
  • Не
   Не е вярно
   0 0
   12:39, 1 юли 2020
   Изливането на на 140 млн. наши пари в частна банка е само да не загубят мажоритарните си дялове Мутафчийски и Минев, както щеше да се случи при публична разпродажба. Да те попитам след като е толкова атрактивна и печеливша ПИБ защо няма кандидати за акциите? Когато анонсираха бъдещото финансиране с наши пари на ПИБ казаха че обратното изкупуване на акциите ще е на пазарни цени. Значи купуваме на 2-пъти по-скъпи от пазарните цени а ще продаваме на пазарни цени ,които може и да са 1лв. за акция по време на обратното изкупуване. Найс а? Да не забравяме че по времето на фалита на КТБ, ПИБ беше се запътила и тя към фалит,но тогава "народа" рефинансира ПИБ и тя се спаси а за КТБ не се отпуснаха пари.

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини