От х:

Днес в x:

Путин в Сърбия: Русия не търгува с приятелство

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера в Сърбия, за да участва в тържествата, посветени на освобождението на Белград от фашистка окупация преди 70 г.

Руският държавен глава бе посрещнат с почести на летището от сръбския си колега Томислав Николич. Двамата положиха цветя на Паметника на освободителите на сръбската столица. Путин сложи венец и на мемориала на съветския войник.

Пред Палатата на Сърбия руският президент бе посрещнат от митинг в негова подкрепа. Няколкото десетки участници бяха опънали плакат:

“Спаси Сърбия от окупацията на НАТО”

По повод на руската позиция, която не признава независимостта на Косово, Путин подчерта, че това не подлежи на промяна. “Поддържаме Сърбия и ще продължим да я поддържаме. Русия не търгува с приятелството”, подчерта той пред Николич. В края на срещата сръбският президент връчи на руския си колега Ордена на Република Сърбия първа степен, за изключителни заслуги в развитието на отношенията между двете страни.

Премиерът Вучич от своя страна наблегна на търговското сътрудничество. Той предложи на Путин сръбски автомобили да бъдат внасяни в Русия, а руски - в Сърбия.

Руският президент обеща, че тази зима Европа няма да студува заради липса на руски газ. “Казвам напълно отговорно - по наша вина в Европа няма да има никакви кризи. Русия винаги е била надежден доставчик на газ, имаме достатъчно ресурси, за да осигурим собствените си нужди, както и растящите потребности на потребителите ни в Европа и Азия”, каза Путин след разговорите с Вучич.

Пикът на визитата бе военният парад по бул. “Никола Тесла”, на който руският президент бе почетен гост. Такъв парад в Сърбия се организира за

първи път от 30 г.

Вълненията за височайшето посещение продължават от началото на седмицата. За да се съобразят с графика на госта, сръбските власти преместиха планирането на тържествата с 4 дни. По традиция освобождаването на Белград се отбелязва на 20 октомври.

Независимо че Путин бе в сръбската столица само няколко часа, за отразяване на събитието бяха акредитирани близо 1000 журналисти. 4000 полицаи пък охраняваха визитата.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини