От х:

Днес в x:

Петнадесет години след закриването на алпийския отряд на Гумаров,пак търсим доброволци за бедствия

Минчо Гумаров

Днес в Кърджали се състоя семинар с участието за развитието на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации, организиран от Областна администрация Кърджали и РД”Пожарна безопасност и защита на населението”. В семинара се включиха представители на общините на територията на областта.

Необходимо е да бъдат създадени доброволни формирования за защита при бедствия във всички общини, които да имат готовност да реагират и да скъсат времето за реакция до пристигане на професионалните екипи”, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той каза още, че създаването може да се осъществи с подкрепата на кметовете на общини и общинските администрации. Комисар Христо Тодоров, началник на РД”Пожарна безопасност и защита на населението”, също подчерта, че е необходимо съдействието на кметовете в привличането на доброволци, за да бъде осигурена по-добра защита на населението при бедствия и пожари.

На семинара днес РД”ПБЗН” представи измененията в нормативната уредба и състоянието на доброволните формирования на територията на област Кърджали. В област Кърджали са създадени две доброволни формирования - в общините Крумовград и Джебел.

До момента в страната са изградени 160 доброволни формирования с 2283 доброволци. 218 общини предвиждат да изградят формирования, като 109 от тях да бъдат самостоятелно действащи или от смесен тип.

Ще припомним,че в Кърджали действаше т.нар.алпийски отряд под ръководството на Минчо Гумаров.Алпийците участваха в няколко кризисни ситуации ,включително и на язовирната стена и се представиха блестящо.За съжаление не срещнаха подкрепа от държавата и дейността им затихна.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини