От х:

Днес в x:

Странните бонуси за служителите в Apple и Facebook

От януари следващата година компанията Apple ще започне да заплаща цената за замразяване на яйцеклетки на служителките си. Подобна практика вече има и в компанията Facebook, съобщи NBC News.

Заплащането на замразяването на яйцеклетки ще стане част от пакета бонуси, с помощта на които фирмата ще привлича перспективни сътруднички. По данни на NBC както Apple, така и Facebook са готови да компенсират разходите за замразяldнето на яйцеклетки до 20 хил. долара.

Процедурата може частично да реши проблема между раждането на дете и кариерното развитие в най-репродуктивната възраст на жената, смятат в двете компании.

Критиците на идеята смятат, обаче, че технологичните компании се опитват максимално да отложат времето, кога служителките им да станат майки.

Това не е първият подобен бонус. От Facebook плащат 4 хиляди долара за раждането на дете, а Apple заплащат разходите в размер до 15 хил. долара за медицински процедури, свързани със семейното планиране.

Може би по този начин технологичните компании поддържат идеята за гендерното разнообразие на служителите си. Не е тайна, че в подобни компании доминират представителите на мъжкия пол. В Apple и Facebook процентът на жените е не повече от 30.

Замразяването на яйцеклетка е доста скъпо удоволствие. Само една процедура струва от 7 до 12 хиляди долара, а съхраняването е 4 хил. долара годишно. Лекарите препоръчват на жените да замразят поне 20 яйцеклетки, необходими за най-малко 2 процедури по оплождане.

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини