От х:

Днес в x:

Атентат беляза клетвата на новия президент на Афганистан

Атентатор самоубиец се взриви близо до летището в Кабул минути преди церемонията по встъпване в длъжност на новия президент. Има жертви, предаде Ройтерс.
По информация на местни медии екстремистът се е опитал да проникне на територията на аерогарата, но е бил задържан на един от контролните постове.

Ранени са няколко полицаи.

Новият президент на Афганистан Ашраф Гани Ахмадзай положи клетва днес на тържестевна церемония в Кабул при безпрецедентни мерки за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

По-рано екстремистите извършиха нападение срещу правителствена сграда в източната провинция Пактия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
По данни на полицията кола-бомба се е взривила на входа на сградата.
След експлозията няколко екстремисти са открили огън срещу охраната.

Ашраф Гани Ахмадзай замени Хамид Карзай в първия демократичен преход на властта в страната, откакто оглавената от САЩ интервенция през 2001 г. свали от власт талибаните. Карзай беше единственият лидер, който управляваше Афганистан от 2001 година.

65-годишният Гани встъпи в длъжност след шестмесечен следизборен период, завършил с маратонски преговори, които дадоха на главния му съперник Абдула Абдула, бивш министър на външните работи, новосъздадената позиция на глава на изпълнителната власт.

Споразумението между двамата предвижда създаване на правителство на националното единство.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини