От х:

Днес в x:

Пред ООН Плевнелиев изтъкна бежанския поток към България

Кризата в Украйна, джихадистите, хуманитарната катастрофа в Сирия и бежанският поток към България бяха акцентите в речта на президента пред ООН.
В изказването си от трибуната на Общото събрание на ООН Росен Плевнелиев заяви, цитиран от своята пресслужба:

"Анексирането на Крим от Русия, в нарушение на международното право, и конфликтът в Източна Украйна са сред най-сериозните заплахи за мира и сигурността в Европа след Втората световна война".

За пореден път той подчерта, че България категорично подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Президентът призова двете страни в конфликта да спазват постигнатото споразумение за прекратяване на огъня и да пристъпят към прилагането на мирния план.

"Украинският народ има правото сам да решава своето бъдеще чрез свободни избори", заяви още той.

Според него подписването на споразуменията за асоцииране на ЕС с Украйна, Молдова и Грузия е важен етап в техния път към обединена Европа.
Позитивната промяна, на която сме свидетели на Балканите днес, нямаше да е възможна без "двигателя на европейската интеграция", подчерта Плевнелиев.

Ескалацията на насилие и влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия, довели до смъртта на стотици хиляди хора и принудили милиони граждани да напуснат своите домове, също беше определена от него като сериозна заплаха за международната сигурност.

Насилието в Сирия и Ирак застрашава сигурността и хуманитарната обстановка в целия Близък изток, заяви още държавният глава и заклейми въоръжените нападения и убийствата на представители на религиозни и етнически малцинства, извършени от терористичната организация "Ислямска държава".

"България е част от широката международна коалиция срещу тероризма. Като член на ЕС и НАТО тя оказва пълна политическа подкрепа, както и хуманитарна и материална помощ в съответствие с възможностите си", подчерта президентът.

Той отново изрази подкрепата си за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН срещу чуждестранните терористични бойци.

Плевнелиев подчерта, че България ще продължи да подкрепя усилията за намиране на справедливо и трайно решение на конфликта между Държавата Израел и Палестинската власт. Според него това може да бъде постигнато само чрез провеждането на преки преговори, без поставянето на предварителни условия и чрез прилагането на принципа на "две държави".

"Загрижени сме от зачестилите прояви на антисемитизъм в Европа и други части на света. Като страна, спасила своята еврейска общност от 48 000 души през Втората световна война, България категорично осъжда всякакви прояви на антисемитизъм", подчерта Плевнелиев.

Той добави, че България ще работи за подписването на всеобхватно и обвързващо споразумение за климатичните промени през 2015 г. Природата още веднъж ни напомни, че политическите изявления не са достатъчни, а са необходими решителни действия, изтъкна президентът.

Той изрази позицията на България за предоставяне на допълнително място в Съвета за сигурност за държавите от Източноевропейската регионална група. Страната ни вече е обявила кандидатурата си за непостоянен член за периода 2018-2019 г.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини