От х:

Днес в x:

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради КТБ

ЕК обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория", предаде БНР. Разследване започна Европейският банков орган, предаде БТА.
Причина за наказателната процедура на ЕК е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки.

Според действащата директива гарантираните депозити в размер до 196 000 лева трябва да започнат да се изплащат до 25 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Двете банки са под специален надзор и прекратени операции съответно от 20 юни и 22 юни.

България ще трябва да реагира в съкратени срокове - вместо обичайния за първия етап от наказателната процедура двумесечен срок за отговор, Еврокомисията дава време на българските власти само до 15 октомври.

Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, посочи организацията в съобщение до БТА.

Разследването ще провери дали взетите мерки по отношение на КТБ представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите, според която притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите, се уточнява в съобщението.

Откривайки тази процедура, ЕБО изпълнява своята отговорност да разследва предполагаемо нарушаване или неприлагане на правото на ЕС от страните членки.

Органът може след това да направи препоръки до съответните компетентни власти, като определи какви са необходимите мерки за съблюдаване на европейските разпоредби, се посочва в съобщението.

Европейският банков орган (ЕБО) е независим орган на ЕС, който работи за гарантиране на ефективно и последователно равнище на регулиране и надзор в европейския банков сектор. Общите му цели са да поддържа финансовата стабилност в ЕС и да гарантира целостта, ефикасността и нормалното функциониране на банковия сектор.

Преди дни финансовият министър Румен Порожанов изрази очакването си ЕК да започне наказателната процедура. По думите му тази възможност е била предизвикана от вложители в КТБ, които са подали жалби до европейски институции за блокираните им пари.

Преди седмица БТА съобщи по свои източници от Брюксел, че Европейската комисия не предвижда засега да предприеме наказателни действия срещу България заради КТБ.

Източниците уточнили, че с българската страна по този въпрос се поддържа постоянен контакт и е предприета т. нар. пилотна процедура, в която се обменя информация.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини