От х:

Днес в x:

Над 1000 арестувани при безпрецедентна операция на Европол

1027 души са задържани при безпрецедентна акция срещу организираната престъпност в ЕС, съобщи Европол. Тя е реализирана в 34 държави с кодово име "Архимед".
Арестите са били извършени между 15 и 23 септември. Задържани е имало във всички страни-членки от Европейския съюз.

"Това е най-голямата координирана атака срещу организираната престъпност, провеждана някога в Европа", подчерта директорът на Европол Робърт Уейнрайт.

Той посочи, че в акцията са участвали над 20 000 служители на правоохранителните органи на 28-те държави от ЕС, както и на Австралия, Норвегия, Колумбия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

Задържани са 599 кг кокаин и 200 кг хероин, както и 1,3 тона канабис.
Спасени от трафик на хора са и 30 деца, отчитат от полицейската агенция на ЕС.

"Операция "Архимед" е крайъгълен камък в опитите на правоохранителните органи да действат съгласувано срещу организираните престъпни групи в Европа. Мащабът на операцията и постигнатите резултати са сигнал дори за най-сериозните криминални групировки, че международната правоприлагаща общност е решена да се бори с тях", допълни Уейнрайт.

ДАНС задържа британец за детска порнография

Британски гражданин е арестуван на 18 септември при операция на ДАНС в Кюстендил срещу детска порнография, съобщиха междувременно от пресцентъра на агенцията.

Британецът е използвал интернет платформа, в която потребители от цял свят обменят материали със сексуално насилие срещу деца.

Акцията е част от международна операция, насочена срещу транснационалните сексуални насилници на деца, създаващи и разпространяващи детска порнография, съобщи ДАНС.
Засега не се информира дали този арест е в рамките на операция "Архимед".

На иззетия преносим компютър на задържания британец са открити над 1 терабайт видео и снимков материал, показващ сцени със сексуална експлоатация на деца на видима възраст между 7 и 16 години.

По случая е образувано досъдебно производство. На мъжа е повдигнато обвинение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини