От х:

Днес в x:

”Зюддойче цайтунг”: Путин заплашил Източна Европа

Руският президент Владимир Путин е заплашил страни-членки на НАТО и ЕС, според украинския президент Петро Порошенко, пише ”Зюддойче цайтунг”.
Според резюме на дипломатическата служба на ЕС, с което разполага изданието, Порошенко е докладвал за това на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на неговото посещение в Киев миналия петък.

"Ако поискам, за два дни руските войски могат да стигнат не само до Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ", казал Путин на Порошенко.

Според резюмето на разговора Порошенко е предал изказването на Путин, за да изясни колко емоционално се отнася руският президент към влиянието на ЕС в съседни на Русия страни.

Досега Путин не е заплашвал публично страни членки на НАТО и ЕС с военна сила. Излезе обаче телефонен разговор на Барозу с Путин, в който руският президент казал:

"Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици."Барозу докладва за разговора на най-високо ниво в ЕС в края на август. Кремъл обаче критикува, че е разгласил частен разговор.

През последните седмици Порошенко и Путин често говореха, за да коментират примирието в Източна Украйна и да се солидаризират около плана от 12 точки за потушаване на конфликта.

В разговорите Путин открито предупредил Порошенко да не създава ненужда зависимост от ЕС.

Той можел чрез двустранни контакти да оказва влияние и да доведе до "блокиращо малцинство" в Европейския съвет, което да възпрепятства отрицателни решения за Русия.

Преди дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че заради изострянето на ситуацията в Украйна е необходимо да се увеличи присъствието на руски войски в Крим. По думите му разполагането на "пълноценни и самодостатъчни сили" към Крим е един от главните приоритети.

Той обясни, че "военно-политическата обстановка в югозападното стратегическо направление съществено се е променила от началото на годината", което налага определени корекции в работата на командването на Южния военен окръг (ЮВО).

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    запознат
    2 -1
    21:44, 18 сеп 2014
    Путин върви по пътя на Сталин жялко във 21 в. сме
  • 2
    Ко
    коко
    1 -1
    22:24, 18 сеп 2014
    ако не беше русия кризата ще ше да е десет кратна
  • 3
    Ya
    yarrak
    1 0
    20:19, 19 сеп 2014
    Ne samo na stalin , no i na hitler v Talin, Riga i Varsava moji da stigne ama do haskovo ne im stiska , ste gi ebem kat ruskinite na 4erno more s rezanite kalasnici
Последни новини