От х:

Днес в x:

Мистерия около съдбата на посланика на Китай в Исландия

Китай отказа да даде информация на Исландия за съдбата на своя посланик в Рейкявик, който отсъства от януари, съобщиха исландски дипломати, цитирани от Франс прес.

Ма Цзишън напуснал Исландия на 27 януари, без Рейкявик да бъде уведомен. Оттогава не се е връщал и китайското посолство работи без посланик. Исландските медии го обявиха за изчезнал, термин който исландската дипломация не е използвала.

Според в. "Мин пао" Ма Цзишън и съпругата му Чжун Юе са били изпратени в затвора в началото на годината. Те са заподозрени в шпионаж в полза на Япония, където преди това е бил на пост дипломатът.

След неколкократни искания да бъде информирано за съдбата на дипломата на исландското правителство е било съобщено, че Ма няма да се върне на поста си по лични причини, заяви Урдур Гюнарсдотир, говорителка на исландското външно министерство.

Китайското посолство в Рейкявик и външното министерство в Пекин отказват коментар. На сайта на китайското външно министерство името на посланика води до празна страница, установи АФП.

Обществото за китайско-исландска култура в Рейкявик е искало да награди Ма за приноса му за добрите отношения между двете страни при връщането му, но не е успяло да го направи.

Исландия е единствената страна, подписала споразумение за свободна търговия с Китай през април 2013 година. Китай смята Исландия за стратегически важна страна в плановете му да развие морския път към Европа през Арктика.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини