От х:

Днес в x:

Самарас отказа да пие чай с Давутоглу в Кипър

Турският премиер Ахмет Давутолгу предложи на гръцкия си колега Андонис Самарас да се срещнат на чаша чай в двете части на Кипър, за да намерят решение на дългогодишните проблеми на разделения остров, съобщава в. "Хюриет".

"Ако господин гръцкият премиер Самарас е готов, можем първо да отидем в южната (гръцка) част на острова, да пием заедно чай и да поговорим. След това можем да отидем в северната част и отново да прекараме известно време заедно", заяви Давутоглу при официално посещение в турската част на Кипър. По традиция за турските президенти и премиери той направи първото си официално посещение в чужбина след избирането си в Кипър, предаде БГНЕС.

"Средиземно море беше общо море за много цивилизации", заяви Давутоглу на съвместна пресконференция с президента на Севернокипърската турска република Дервиш Ероглу. Той призова Самарас да изграждат заедно мира.

Турция иска да обсъди с представители на Северен Кипър, Южен Кипър и Гърция начините за развитие на мира в региона, но желанието й не беше добре прието, заяви Давутоглу.

Той призова президента на гръцката част от Кипър Никос Анастасиадис да предприеме действия за мир възможно най-скоро. "Призовавам г-н Анастасиадис. Нека изградим мир точно сега, не утре, а днес, не идната седмица, а тази, не идната година, а тази. Всяко забавяне на решенията задълбочава безизходицата", заяви Давутоглу. Според него турската част на Кипър е достигнала демократична зрялост в своята 40-годишна битка и 30-годишен опит като държава.

От гръцкото министерство на външните работи много бързо реагираха и съобщиха, че не подкрепят никакви преговори без участието на ООН.

"Турция трябва да направи необходимото за разрешаването на проблемите - съществуването на окупационни войски, незачитането на решенията на Европейския съд за правата на човека и неприемливата позиция на Турция по отношения на Кипър", каза говорителят на гръцкото министерство на външните работи Константинос Кутрас.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини