От х:

Днес в x:

Бременни се записват студентки за 2880 лв. помощ

Бременни млади жени масово се записват студентки редовно обучение, преди да родят. Причината - така ще получат еднократната финансова помощ от 2880 лв., която плаща Агенцията за социално подпомагане на майки студентки за отглеждане на дете до 1-годишна възраст.

Ползването на помощта стана елементарно и много млади жени предпочитали да платят 400 лв. за една семестриална такса, за да я вземат, обясниха експерти.

Само през миналата година броят на майките, които са ползвали помощта, е бил 4532. Това е увеличение с 1442 жени или с 46,7% спрямо броя на майките студентки, подпомогнати през 2012 г., показват данните на Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че следващите във вуз майки вече доближават 10% от всички родилки, които според данните на НОИ за 2013 г. са били 50 063.

Само за еднократна помощ на майките студентки през 2013 г. са били дадени 12 990 474 лв. Тази сума е с 4,3 млн. лв. по-голяма от платената през 2012 г.

С това право масово се злоупотребява, обяви и служебният вицепремиер Йордан Христосков. Затова той подготвял промяна в правилата за изплащане на еднократната помощ. Идеята е половината от сумата да се изплаща при заверка на първия семестър, а втората половина - при представяне на заверка и за втория семестър. За целта обаче била нужна законодателна промяна, която да направи новият парламент, обясни Христосков пред Нова телевизия.

Дори в райони с голяма безработица младите хора не искат да започнат работа, защото заплатите са малки, каза още той.

Според социалния министър минималната заплата догодина спокойно можела да стане 400 лв., въпреки че засега е заложено да е 380 лв.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Le
    leshove
    1 0
    21:20, 7 дек 2014
    Лешове гадни смотани що не спрете социалните на многодетните ЦИГАНСКИ майки ами искате пак да резнете парите на българките има циганките които получават над 1000 лв помощи защо не ги разследвате дали са самотни маики или наистина са болни децата им, или за тях винаги може те са с привилегии щото били малцинство мишки такива
Последни новини