От х:

Днес в x:

Богато украсен мраморен капител разкриха археолози край Каснаково

Доц.д-р Веселка Кацарова показва мраморения капител в Коринтски стил

Мраморен капител в Коринтски стил, много по-богато украсен от тези на Ивайловградската вила "Армира", разкриха археолозите, които копаят това лято на Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково.

Днес ръководителят на екипа доц. д-р Веселка Кацарова представи пред журналисти находките, извадени в рамките на третия археологически сезон на Светилището. От 2007-ма година насам са проучени две други сгради, за едната се предполага, че е мавзолей.

От средата на август специалистите проучваха нова сграда в архитектурния комплекс в северната част на Светилището на площ 800 кв.метра.

Оказало се, че това не е театър на открито, както е предполагал през 50-те години на миналия век първият проучвател проф.Венедиков, а става дума за жилищна сграда на богат за времето си обитател на Римската империя. Сградата е била изградена през 4 век, и е съществувала поне до 5 век по време на т.нар. епоха на късната Римдса империя.

Разкрити са масивни дъговидни зидове, с предполагаема височина 2,20 метра. Екипът се е натъкнал и на отопление от системата хипокауст, характерни за къщите на богатите римляни, както и на стенописи. Те обаче трябва да бъдат обработени от реставратори, поясни доц.Кацарова.

Монетите, които са открити при разкопките на сградата вероятно са от времето на император Константин Велики и синовете му. Намерени са и много домакински съдове и посуда, което също свидетелства за богатия живот на обитателите на сградата.

Новото място на разкопките това лято вероятно е жилищна сграда с площ 800 кв.метра

Разкопките на Каснаково през август продължиха със съдействието на Министерстово на културата, което отпусна 20 000 лв. Приблизително такава сума бе отделена и от бюджета на Община Димитровград, за да се направи геофизично застемане на района. Именно на тази база бе извършена и археологическата дейност тук.

Според кмета Иво Димов, който днес посети обекта на Светилището на нимфите, работата по разкриване на нови артефакти трябва да продължи. Градоначалникът бе категоричен, че след консервирането на обекта до идния сезон, ще бъде поставена охрана, за да се избегнат иманярски набези. Светилището на нимфите и Афродита има и видеонаблюдение, поставено преди месеци.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Кметът Иво Димов посети днес най-новото място, където се извършваха разкопките на Светилището на нимфите
Мраморният капител, по богато украсен от тези, открити на Вила "Армира"

Стенописи са друга част от находките в проучената до момента сграда
Екипът на д-р Кацарова се натъква и на множество домакински съдове
Монети от от времето на император Константин Велики и синовете му
Археологическия сезон на Светилището на нимфите приключва
Това лято е проучена сграда с площ 800 км.м.
Проучванията показват, че става дума за жилищна сграда
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ив
    Иво
    8 -5
    14:35, 11 сеп 2014
    Д-р Кацарова разкрива и други ...прелести, само не разбирам този .....кмет какво прави около нея, освен пиар.
    • Иф
      Ифко
      5 -3
      16:36, 11 сеп 2014
      Наистина е така. Тва кметче и друг път сте писали за него и разкопките. Кое от двете го влече повече - нумизматиката или жените археоложки незнам. Може навремето да е гледал много за Индиана Джонс и сега да се изживява като Харисън Форд. Ха ха....
    • Ни
      Нико
      0 -2
      21:57, 11 сеп 2014
      Биваше още малко да отвори деколтето и щеше да заприлича на нимфа
  • 2
    Да
    далеч
    2 0
    11:31, 12 сеп 2014
    Нико глупака друго не виждаш ли???????
Последни новини