От х:

Днес в x:

ЕК иска анулиране на заменки с гори или връщане на пари

ЕК нареди на България да анулира част от сделките по замяна на горски имоти или да си вземе разликата между пазарната и договорената цена на имота.
От ЕК коментираха, че няма да се иска възстановяване на средства при заменки с физически лица, тъй като те не се считат за фирми.

Освен това, ако предимството, получено от дадено предприятие, не е надвишило еквивалента на 200 000 евро в рамките на три години (и ако са спазени другите изисквания на регламента de minimis), това не се счита за държавна помощ съгласно законодателството на ЕС и също не подлежи на възстановяване. 

ЕК смята, че българското законодателство, което е позволило замяната на собственост върху частно притежавани горски имоти с държавни, е несъвместимо с правилата на ЕС за държавната помощ и настоява законът да бъде променен. 

Разследването на комисията е за периода от периода от 1 януари 2007 г., когато България се присъедини към ЕС, до 27 януари 2009 г., когато замените бяха преустановени от българските органи. 

Съгласно спорното законодателство частните собственици на горски поземлени имоти саимали право да ги заменят с гори, които са държавна собственост. За целите на замяната стойността на горските частни и държавни поземлени имоти е била определяна чрез административен метод. Комисията е установила, че административните цени, използвани при сделките за замяна, не са били актуализирани редовно и не са били пазарни. 

В резултат на това частните участници в тези сделки за замяна са получили конкурентно предимство. Такава помощ е несъвместима с правилата на ЕС. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Тодор Ж
    1 0
    15:58, 5 сеп 2014
    И да ги анулираш, няма да ги върнеш горите! Те ги изсякоха и продадоха! Хотелите, дето ги построиха на заменените дюни и тях продадоха и парите изнесоха в офшфорки, препраха и начукаха на народа през партиите и циганските кебапчета!
Последни новини