От х:

Днес в x:

САЩ и Германия договориха нови санкции срещу Москва

Президентът на САЩ Барак Обама заплаши вчера Русия с въвеждането на нови санкции, съобщи Ройтерс.

Това се налага, защото досега Русия не е предприела нито едно действие, с което да опита да реши кризата в Украйна по дипломатически начин, обясни Обама.

Той допълни, че Русия е отговорна за насилието в Източна Украйна. Въпреки това президентът изключи възможността от военни действия на САЩ в Украйна и допълни, че трябва да се търси дипломатическо решение на кризата.

Според Обама случващото се в последните дни е продължение на един процес, който се наблюдава от месеци, а именно, че сепаратистите са подкрепяни от Русия. Американският президент разкри, че се опитва да мобилизира международната общност да окаже натиск върху Русия. Германският канцлер Ангела Меркел също предупреди Русия, че ще се изправи пред по-строги санкции в резултат на ескалацията на конфликта в Източна Украйна. Тя заяви, че е получила съобщение за засилено присъствие на руски войници в Украйна и нови сблъсъци на места, където досега е било спокойно.

В телефонен разговор американският президент и германският канцлер са се договорили за налагането на нови допълнителни санкции срещу Русия.

Русия е засилила присъствието си в Украйна и се намесва пряко в конфликта с военни сили, бронирани машини и артилерия, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки. Тя допълни, че САЩ разполагат с различни инструменти, за да отговорят на Русия, но санкциите срещу тях са най-ефективни.

Очаква се през следващия месец Обама и украинският президент Петро Порошенко да се срещнат във Вашингтон, като по време на срещата ще бъде обсъдена подкрепата на САЩ към Украйна.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини