От х:

Днес в x:

Йоджалан: Кюрдският конфликт е към края си

Историческият водач на ПКК (Кюрдската работническа партия) Абдула Йоджалан заявява в декларация, че 30-годишният конфликт между кюрдските сепаратисти и турските власти е към края си.

По случай 30-годишнината (от началото) на нашата борба (15 август 1984) искам да заявя, че ние сме на прага на исторически събития след президентските избори на 10 август, спечелени от премиера Реджеп Ердоган, изтъква лидерът на ПКК, който излежава присъда в затвора на остров Имралъ в Мраморно море. Декларацията му цитира близката до кюрдското движение пресагенция Фират.

Благодарение на важни демократични преговори тази война, продължила 30 г., достигна до етап, на който би могла да приключи, смята Йоджалан, според когото "процесът на демократични преговори има дълбоко историческо и социално значение".

Йоджалан освен това смята, че със спечелените 9,8% от гласове на президентските избори кюрдската Народна демократична партия в Турция би могла да стане главната опозиционна партия и дори в бъдеще да спечели парламентарните избори.

С този резултат Народната демократична партия, чиято база се разшири, днес ще бъде ефикасна демократична опозиция, а в бъдеще управляваща демократична партия, казва Йоджалан. В петък той разговаря с представители на тази партия в затвора, където излежава доживотна присъда.

Турското ислямско-консервативно правителство и водачът на ПКК, смятана в Турция и в много страни по света за терористична организация, преговарят от есента на 2012 г.

През март 2013 ПКК обяви прекратяване на огъня, но същата година разкритикува мудността на водените преговори.

От началото си през 1984 г. кюрдският конфликт в Турция е взел 45 000 жертви.

Кюрдското малцинство от около 15 милиона души и представлява 20% от общото население на Турция.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини