От х:

Днес в x:

Овчаров: Експедицията на учени от НАСА и БАН – „художествени литературни опити“

Археологическите разкопки на Перперикон започват на 4 август. Правителството е отпуснало 80 хил. лв., а още около 40 хил. лв. финансиране на проекта се очакват от Община Кърджали. По думите на проф. Николай Овчаров работата започва със закъснение и е изключено, разкопките да бъдат завършени до края на годината.

"Няма как да говорим за живот и древна цивилизация отпреди 8 или 9000 години. За подобно твърдение няма никакви научни доказателства", коментира проф. Овчаров по повод интереса към Източните Родопи от страна на белгийския писател Робърт Бовал, който преди дни пристигна, заедно с екип от американски учени, на проучвателна обиколка в района на праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая.

Предположенията за съществуването на подобна мистична цивилизация, срещат подкрепа на български учени и неправителствени организации.

"Ако това е художествена литература и се каже, че пишат художествена литература, нямам нищо против. В края на краищата когато говорим за наука, археологията си има своите закони, има своите правила. Говорят за скални изсичания в Източните Родопи отпреди 8 - 9 000 години, но това просто е невъзможно. Нашите наблюдения, 15-годишни на Перперикон и Татул ни дават много ясна хронология. Животът по тези места започва в самия финал на каменно-медната епоха. Това е края на V, началото на IV-ото хилядолетие", допълва археологът.

Това наистина е една научна експедиция. Нека да споменем, че в нея участва и български учен – проф. Ана Радунчева от Археологически институт към БАН. Ние проявихме интерес да подкрепим тази експедиция с цел да анализират данни, за да докажат дали наистина тук е имало такава цивилизация, която е била много по-древна от египетската и от люлката на цивилизациите – Месопотамия", посочва Симеон Василев от фондация "Кредо Бонум".

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини