От х:

Днес в x:

Ардино черпи опит от бизнеса в Сардиния

Кметът на общината Ресми Мурад получава почетният флаг на крайбрежната област Сулчис
Председателят на УС на МИГ в Ардино Изет Шабан дарява плакет на Дяволския мост на зам.-председателя на УС на МИГ в град Логодоро -Гочеано

Представителна група от община Ардино, начело с кмета Ресми Мурад и членове на Управителния съвет, фермери, млекопроизводители и търговци от Сдружение с нестопанска цел „Местната инициативна група /МИГ/-Ардино” посети италианския остров Сардиния в периода от 10 до 16 юли. Визитата е по проект на Програмата за развитие на селските райони, по мярка 421 за създаване на трайно партньорство с МИГ от страни членки на Европейския съюз.

Председателят на УС на МИГ-Ардино Изет Шабан сподели, че са проведени изключително ползотворни срещи с 3 МИГ, както и с Управляващият орган в Министерството на земеделието на автономна област Сардиния в Каляри.

„Особено ценна информация почерпихме от Центъра за стратегическо планиране, който е играел ролята на УО по подхода ЛИДЕР на ЕС през периода 1991-2007г.”, заяви Изет Шабан.

„В началото на 90-те години на миналия век, се създаде първата МИГ в района, обхващаща няколко общини, като в периода 1994-99г. се изградиха още 19 МИГ-и, а от2000 г. до 2006г. – още 8 МИГ-и. От съществуващи 376 общини в Сардиния - 233 /62%/ са обхванати в територии на действащи МИГ-и.”, обясни г-н Ветруни, началник отдел в Центъра за стратегическо планиране.

Участниците в срещата споделиха своята загриженост от общите за двете страни проблеми като обезлюдяването на регионите с предимно застаряващо население, високия процент на безработица, незаинтересоваността на младите от земеделския бизнес, централизацията и бюрократичните спънки при реализацията на проектите. Първият посетен МИГ беше в крайбрежната област Сулчис, където председателят на УС- Лучиано Пирас сподели, че в своята дейност наблягат на младите, на хората в неравностойно положение и на жените. Чрез проектите за трансгранично сътрудничество се стремят да популяризират самобитността, идентичността културата и начина на живот в Средиземноморието.

„Младежите в селско-стопанските райони трябва да имат самочувствие, да ползват достиженията на съвременните технологии, но в същото време не трябва да късат традиционните си връзки с родния край”, заяви Пирас. Административният екип на МИГ-Сулчис демонстрира 3 проекта по трансгранично сътрудничество, реализирани в сътрудничество с партньори от Малта, Финландия, Франция, Швеция и др.европейски държави.

Втората посетена МИГ бе в град Битти, на 1000м надморска височина, с развито овцевъдство и горски масиви от корково дърво. Идентичните проблеми като намаляващото 15 хил. население на общината, закъснялата реализация на проектните предложения по причини от най-различен характер доведоха до полезен и интересен разговор между партньори.

В градТиези, региона на МИГ Логудоро-Гочеано, се похвалиха с реализирани проекти в сферата на спортния и ловен туризъм, развитието на местните занаяти и разбира се в млекопреработвателната промишленост, тъй като 60% от производството на Сардиния е концентрирано в този регион. „Домакините споменаха, че работят от години в международно сътрудничество по споменатите направления с МИГ-и от ЕС и е  възможно съвместното ни сътрудничество в бъдеще”-допълни изпълнителния директор на МИГ-Ардино, Азис Мурад. Участниците в делегацията видяха реализирани два

проекта по подхода ЛИДЕР на ЕС – „Къща за гости в отдалечен селски район” и „Семейна ферма с 1000 овце и малка мандра”.

Партньор на МИГ-Ардино при осъществяването на контактите в о.Сардиния беше Франко Бранка от „IMA-Consulting”.

Предстои организирането и осъществяването на технически проект за съвместни действия с бъдещите партньори, които изразиха готовност за общи действия.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини