От х:

Днес в x:

Апелативен съд оправда Брендо за пране на пари от наркотици

Софийският апелативен съд оправда "с особено мнение" Евелин Банев-Брендо по обвинението за организиране на престъпна група и пране на пари от наркотрафик.

Според прокуратурата Брендо и групата му са изпрали над 21 млн. лева от продажба на дрога. Оправдани  са и останалите подсъдими - бившата съпругата на Банев -  Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният му брат Симо Карайчев, предаде БНР. 

Променени са и мерките за неотклонение. Досега Брендо беше с мярка "домашен арест". Тя е променена на "подписка".

Решението на съда е подписано с особено мнение от един от членовете на състава на съда - Калинка Георгиева, предаде БТА.

Мотивите за решението не са известни, тъй като служебно е бил променен часът на обявяване на присъдата - от 11 на 9 часа. Страните и адвокатите им са били призовани по-рано поради заетост на съда през деня, уточнява "Правен свят". Нито един от подсъдимите не се е явил в съдебната зала.

Прокуратурата може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Миналия февруари Софийският градски съд осъди Брендо на 7 години и половина затвор. Добринова, Дишлиева и Карайчев получиха тогава по 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

От 4 години защитата и държавното обвинение спорят дали има доказателства срещу подсъдимите, че са прали пари от наркотици. 

Като част от международната престъпна група "Кокаинови крале" Банев получи 20-годишна ефективна присъда от съда в Милано, но тя не е влязла в сила. Румънските власти също поискаха Банев да им бъде предаден, за да го съдят, но съдът в България отказа.

Докато Брендо лежеше в затвор в Италия беше отвлечена дъщеря му Лара. Тя бе освободена след близо 50-дневен плен, според неофициална информация, срещу половин милион евро. Похитителите и до днес остават неизвестни. Предполага се, че похищението е било знак към Банев да мълчи пред нашите и италианските власти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини