От х:

Днес в x:

Явор Гечев избран за шеф на ДФЗ без да знае

Явор Гечев обяви, че изборът му за и.д. директор на ДФ "Земеделие" е извършен без негово знание и съгласие. БСП поиска премиерът да се намеси.

В официална позиция до медиите Гечев заявява, че съвместяването на двете длъжности - зам.-министър на земеделието и и.д. изпълнителен директор на ДФЗ, е законово невъзможно.

 "Заявявам, че изборът е извършен без мое знание и съгласие. Аз съм  български заместник-министър и изпълнявам стриктно задълженията си",  посочва той.

Изборът му за и.д. шеф на фонда бе направен вчера на заседание на Управителния съвет, след като досегашният директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова бяха уволнени.

В изявлението си Явор Гечев припомня, че преди два дни със заповед на министър Димитър Греков е бил отстранен като член на УС на фонда, а вчера е бил в Добрич, в командировка, подписана от министъра на земеделието.
"Убеден съм, че за номинирането на кандидати за тази отговорна позиция е необходим консенсус между двете политически сили, подкрепящи правителството на Пламен Орешарски. Този консенсус не е налице, предвид на факта, че изборът не е бил консултиран с партията, която представлявам (БСП - бел.ред)", заявява още Гечев.

БСП: Греков е отговорен за ситуацията

За това, което се случва отговорност носи  министър Димитър Греков. Считаме, че ако той не вземе спешни  мерки съществува огромен риск от загуби на средства за бенефициентите  по Програмата за селските райони, каза днес Светла Бъчварова (БСП), председател на  парламентарната  земеделска комисия.

От името на комисията тя настоя за непосредствен ангажимент на министър-председателя за разрешаване на възникналата ситуация и  минимизиране на риска от загуба на средства при тази смяна в управлението на ДФЗ.

Около 2000 проекта, които чакат своето подписване, финализиране, за да започнат да се изпълняват са под риск, ако скандалът във фонда не бъде  потушен, заяви вчера Светла Бъчварова. Ако това не стане, около 300 млн. лв. ще бъдат загубени  по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 година,  обяви тя по БНР.

Греков - ДПС

Ако някой може да обвърже битността на учения, политика Греков  (земеделския министър Димитър Греков) по какъвто и да е начин с ДПС,  нека да покаже един факт, заяви преди няколко дни по повод скандала  лидерът на партията Лютви Местан. На предположенията, че Греков е човек на ДПС, Местан отговори: "Не може да заменим реалната политика с иреалността на нечии предположения".

Скандалът в ДФЗ започна преди седмица, когато Димитър Греков поиска оставките на  шефовете на фонда с мотив,  че не си изпълнявали задълженията. Мирослав  Николов и заместничката му отказаха  да подадат оставка и обвиниха  министъра, че ги натискал да изплатят субсидии на фирма, близка до неговото семейство.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини