От х:

Днес в x:

Димитровградски деца разгледаха разкопките край Великан

Деца и младежи от Димитровград посетиха разкопките край село Великан, снимки- ОП "Детски и младежки център"

Около 30 деца от Димитровград се включиха в археологическа експедиция "По следите на Индиана Джоунс", организирана от ОП”Детския и младежки център” и клуба по Етнография ”Знакът на Българина. На 7 юли 2014г. учениците посетиха спасителните археологически разкопки край димитровгрдското село Великан. По време на експедициата младите хора научиха интересни факти както за археологията като наука, така и за най-новите открития за живота по нашите земи. Посещението бе организирано със съдействието на Историческия музей в града.

Край село Великан учениците бяха посрещнати от завеждащия отдел Археология към Историческия Музей в Димитроврад – Нели Кръстева. Тя запозна децата с археологическия обект и целта на спасителните археологически разкопки точно на това място. Проведен бе кратък инструктаж за безопасно предвижване покрай разкопките.

Лекцията започна с представяне на археологията като наука и с какво е полезна тя. Продължи със запознаване с особенностите на терена, с техниките на работа и какво означава термина “IN SITO “. Особено впечатляващи за участниците в експедицията бе разглеждането на току-що откритите артефакти и беседата с ръководителя на част от разкопките – д-р Янко Димитров. Археологът разясни какви са инструментите, с които работят археолозите и обясни на достъпен за децата език методите на работа.

След това лекцията продължи с това по какъв начин се датира един предмет и как се съхраняват вече откритите артефакти. По време на експедицията учениците задаваха въпроси, на които получиха компетентни отговори. Тук те научиха защо трябва да се гордеем, че сме българи и как с помощта на археологията се доказва че на Балканите е съществувала развита древна цивилизация. Археолозите обясниха, че предстоят още по-задълбочени анализи на находките. Разкопките ще бъдат документирани, а всички открити артефакти - описани, изнесени от мястото и предадени за съхранение на съответните институции. Археологическите проучвания ще продължат до август 2014г., когато тоновете бетон от магистралата ще покрият завинаги терена.

След посещението на спасителните разкопки край село Великан, участниците в експедицията се отправиха към читалище „Просвета” в град Меричлери.

Там те бяха посрещнати от домакините на градската Библиотека и уредничката на местния етнографски музей. Представени бяха дрехи и обекти от ежедневието на местните жители, както и съвременно оборудваната с компютри библиотека. Експедицията завърши с посещение на минералния басейн на Меричлери.

Посещение на читалището в Меричлери

Еднодневната разходка включваше и посещение на басейна в Меричлери
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Нима автора на на този материал не знае че разкопките не са в с.Великан а в гр .Меричлери.Защо се пишат неверни неща?
    Вземете точна информация и тогава пишете.
Последни новини