От х:

Днес в x:

Михайлова оглави комисия в ЕП, Йотова е зам.-председател

Евродепутатите Искра Михайлова и Илияна Йотова станаха част от ръководствата на комисиите в Европейския парламент.
Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ) бе избрана за председател на комисията по регионално развитие на ЕП. Така тя стана първия български евродепутат, оглавил комисия на ЕП.

По нейните думи признанието е за АЛДЕ, за постоянната й проевропейска политика и за интереса й към регионалната политика.
Това е голям успех и за нашата делегация в АЛДЕ, добави Михайлова.

Колкото може повече българи на отговорни позиции в ЕП - това е добре за България, коментира тя. Приемам избора ми и като оценка за това, което направи нашата страна на последните европейски избори - направихме така, че избрахме евродепутати, ориентирани европейски, които тачат европейските ценности и работят за тях, заяви Искра Михайлова.

Според нея е важно да има повече гласност за това какво прави регионалната политика за регионите в Европа, по какъв начин се постига промяна в качеството на живот на хората, не само как парите биват усвоявани, а какви резултати са постигнати с тях.

Попитана какво е значението за държавата, излъчила председателя на съответната парламентарна комисия, Михайлова заяви, че е важно, когато се чува гласът на една страна, когато председателят на комисията знае нейния опит, когато предложи на колегите си да бъде изслушан министър - в случая от България. По такъв начин се надявам да бъда от полза и на нашата страна, допълни тя.

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова бе избрана за заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
Тя очерта три приоритета в бъдещата си дейност. На първо място постави продължаващата реформа по отношение на Шенгенското споразумение и мястото на страни като България и Румъния.
Този въпрос изглежда отстрани, че е работа на Европейския съвет, но той ще продължи да бъде работа и на ЕП, поясни тя. Искаме по-голямо участие на Европейската комисия, за да не зависим от волята на една или друга държава, заяви Йотова по повод въпросите за разширяването на пространството без граничен контрол.

На второ място тя постави проблема с бежанците, който по думите й става все по-сериозен за Европа. Неслучайно италианското председателство на Съвета на ЕС постави тази тема на едно от първите места, отбеляза Йотова. В парламентарната комисия ще продължим да работим за законните канали за имиграция - нещо, което с голяма радост видях, че е сред приоритетите на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК, ако бъде избран.
България е пряко засегната и ще продължавам да настоявам за промени, така че страните, които са външна граница на ЕС, да имат допълнителни възможности за средства от ЕК, посочи евродепутатът.

На трето място тя постави темата за борбата с организираната престъпност и корупцията, както и с прането на пари. Надявам се скоро да бъде обособена институцията на прокурора на ЕС. Парламентарната комисия ще има пряко участие в тази процедура.
За нас е много важно, тъй като до този момент очевидно борбата със злоупотребите с европейски средства не е достатъчно ефективна, поясни Йотова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини