От х:

Днес в x:

Смело! Peugeot срещу 4х4 дивизията в „Дакар 2015“ с две задвижващи колела

Смело техническо решение: запознайте се с Peugeot 2008 DKR. 

След като прикова общественото внимание с изумителния нов 2008 DKR, Team Peugeot-Total най-накрая разкри тайните, скрити под предния капак на този звяр, който ще застане срещу 4х4 дивизията в „Дакар 2015“ със само две задвижващи колела.

Дюни, планини, сухи речни корита, каньони, страхотни горещини, пустини, груб терен... Tова са само част от удоволствията, които очакват 2008 DKR в следващото издание на рали „Дакар“. За да се справи с тези огромни предизвикателства, Team Peugeot-Total пое по много предизвикателен технически път: “Подобно на това, което направихме в „24 часа на Льо Ман“, избирайки да направим болид със затворен кокпит, решихме да предприемем иновативна концепция,“ разкрива Бруно Фамeн, Директор на Peugeot Sport.

“Когато стане въпрос за крос-кънтри надпревари, най-големият въпрос е дали да участваш с 4 задвижващи колела, или само с две. След подробно проучване на въпроса, решихме да изберем решение с един задвижващ мост, което дава редица интересни ползи.“ Това смело решение ще позволи на отбора да се опита да стане първият, който да спечели „Дакар“ с единично задвижване и дизелов двигател. 

С цел да се балансират резличните решения, действащите правила компенсират присъщото предимство на 4x4 автомобилите, позволявайки на автомобилите с единично задвижване да се възползват от определени предимства. Жан-Кристоф Палие, Технически мениджър на проекта, ги обобщава: “В моторния спорт теглото пречи на представянето. В случая с крост-кънтри напреварите обаче, на автомобилите с един задвижващ мост им е позволено да бъдат значително по-леки спрямо 4х4 автомобилите. Разрешено им е и използването на по-големи колела, което им дава определени предимства, когато стане въпрос за справяне с многото капани, свързвани с подобни терени. По-големите колела ни позволяват да минимизираме предния надвес. На практика 2008 DKR може да се катери по много стръмни терени! И това не е всичко! По-дългият ход на окачването – 460 мм вместо 250 мм – подобрява способностите при прекосяване на дюни и поемането на неравностите на пресечения терен. Това е ключово предимство в състезание като „Дакар“!” Друго преимущество на по-големите колела е система, позволяваща дистанционното настройване от кокпита на налягането в гумите преди влизане в зона с дюни – тактика, която може да доведе до натрупване на преднина от ценни минути!

С цел пълното оползотваряване на тези плюсове, инженерите на Peugeot Sport поставиха креативността си на изпитание, за да предложат един изключително компактен автомобил. Със своя централно разположен V6 би-турбо двигател с 340 к.с., 2008 DKR напомня за звяр, готовда се нахвърли върху препятствията.

“Монтирането на всички жизненоважни елементи в толкова малко пространство ни навлече доста главоболия!” признава Палие. “Малките коли имат склонност да се представят по-добре на подобни на WRC етапи с много завои, затова тази конфигурация увеличава потенциала на автомобилите с един задвижващ мост в ситуации, в които 4х4 автомобилите обикновено имат предимство.”

Отвъд убеждението – изразено от Red Bull за последните две години – че автомобилите с две задвижващи колела притежават атрактивни качества, които блестят дори и през най-негостоприемните терени, този технически подход също има смисъл за френския производител, както обяснява Бруно Фамен: “Имайки предвид, че серийният 2008 е кросоувър с единично задвижване, оборудван с технологията Grip Control – която му позволява да минава почти навсякъде – единственото правилно решение е дериватът 2008 DKR също да приеме предизвикателствата на „Дакар“ само с две задвижващи колела.“ Така че всичко, което ни остава, е да го постигнем целите си!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини