От х:

Днес в x:

OMV и ”Газпром” подписаха за ”Южен поток”

Руската “Газпром“ и австрийската OMV подписаха днес във Виена акционерното споразумение за съвместната компания South Stream Austria, съобщи БТА.
Документът бе подписан от ръководителя на Газпром Алексей Милер и генералния директор на О Ем Ви Герхайрд Ройс. Споразумението определя принципите на работа за изпълнение на проекта за газопровод "Южен поток" на австрийска територия.

Договорът се сключва по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Австрия.

Двете компании имат равно дялово участие. Споразумението определя конкретните права и задължения на акционерите, а също така принципите на финансиране и разпределяне на печалбата между тях.

"Южен поток", чието изграждане ще струва около 40 милиарда долара, трябва да пренася руски газ до центъра на Европа, която разчита на Русия за една трета от "синьото си гориво". Газопроводът заобикаля Украйна, която в момента е транзитна страна, отбелязва Ройтерс.

""Южен поток" напълно ще отговаря на законодателството на Европейския съюз, заяви Герхард Ройс, цитиран от ИТАР-ТАСС. О Ем Ви е предложила на "Газпром" дялово участие в австрийската газова борса, допълни той.

"Винаги сме казвали, че ако някой доставя газ в Австрия, то трябва да има и възможност да участва в тази борса. Предложихме на "Газпром" участие, но то не е част от настоящото споразумение", заяви ръководителят на О Ем Ви.

По-рано говорителят на австрийската компания Роберт Лехнер посочи, че се очаква в края на 2016 г. или в началото на 2017 г. първият газ да стигне до (австрийския газоразпределителен пункт) Баумгартен, съобщи ИТАР-ТАСС. Той припомни, че дължината на австрийския участък на "Южен поток" е около 50 км, а капацитетът му ще стига до 32 млрд. куб. метра годишно.
Проектната мощност може да бъде достигната в началото на 2018 година.

България също е участник в проекта, но е под силен натиск от ЕК да се откаже от него. Засега от Брюксел имат претенции към законодателството и обществените поръчки към него

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини