От х:

Днес в x:

ГЕРБ провали заседанието на НС, въпреки свое предложение

Парламентът няма да проведе заседанието си поради липса на кворум. От ГЕРБ отново отказаха да го осигурят, въпреки че искаха да се гласува изборен референдум.
И при повторен опит да се съберат нужните 121 депутата, в залата бяха едва 112 от БСП и ДПС. От "Атака" също не се регистрираха.

„Доста странно е, че колегите от ГЕРБ, които искаха тази точка да се включи в дневния ред, провалиха заседанието”, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков във връзка с първа точка от дневния ред – разглеждане на решение по предложение за произвеждане на национален референдум за изборна реформа, в това число за задължителното гласуване.

По-рано той предупреди, че ако днешното заседание не се провали, ще има извънредно, защото "този въпрос е важен".

Вчера Миков покани президента да представи пред депутатите предложението си за такъв референдум, но той отклони поканата с мотива, че още преди месеци ги е изпратил в Народното събрание, но обсъждане така ни беше допуснато.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира днес, че ако има осигурен кворум, те ще влязат, но не и преди това, защото за всички било ясно, че този парламент е изчерпал всякакъв потенциал за каквато и да било законодателна дейност.

„Единственото, което може да мотивира всичките парламентарни партии, е ясна визия кога се насрочват предсрочни избори. Всичко останало ще бъде голям дефицит за бъдещ период от време”, допълни бившият вътрешен министър.

Следващото заседание на парламента ще бъде утре от 9.00 часа, когато трябва да бъде гласуван вотът на недоверие към кабинета, внесен от ГЕРБ. Не е ясно дали те са готови да провалят кворума и тогава.

Вероятно другата седмица е има извънредно заседание, за да се компенсира днешното.

.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини