От х:

Днес в x:

300 оценители проверяват над 50 000 писмени работи от матурата по български

Около 120 000 ученици отново бяха на изпит. Вчера се проведе втората задължителна матура, която беше по предмет по избор. И тази година най-много желаещи имаше за матурата по география, биология и английски език, най-малко се явиха на италиански. Седмокласниците имаха външно оценяване по математика.

И на тези изпити мерките за сигурност бяха засилени, така че да се избегне преписването.
За зрелостниците напрежението и работата приключва с написването на последното изречение в матурата. За други трудът започва тепърва.

Всяка година всички матури по български от цялата страна изминават стотици километри, за да бъдат проверени и оценени. Всичко обаче започва с преброяването.

„След това работите се засекретяват, което е процес по отделяне на имената на авторите на работата", обясни председателят на Комисия по засекретяване и разсекретяване Божидар Георгиев.

Всяка писмена работа получава уникален код. Така се гарантира анонимността на матурата. Досега не е имало случай, в който бройката да не излезе и някоя матура да липсва.

Следващата стъпка е сканирането. Задачите с избираем отговор от теста се проверяват на принципа на тото фиша.

По думите на Милена Иванова, главен експерт в Образователното министерство, това улеснява процеса, защото преди броят точки на листа с отговорите се е нанасял от оценителите.
„От друга страна, ни дава сигурност, че онова, което е написано от зрелостника, ще бъде оценено и след това няма да има манипулативни искания, че в крайна сметка има непроверен текст", уточни тя.

След като се сканират писмените работи се събират в папки, които се складират в специална стая, а след това се дават на оценителите.

Оценяването е третата стъпка. През тази година 300 оценители ще проверяват над 54 хил. писмени работи, което ще им отнеме около 8 дни, прогнозират от МОН.

Под лупа оценителите ще гледат дали е спазено условието на задачите. Именно това е била една от най-масовите грешки предишни години.

Оценяването на матурата по български от комисията ще започне днес. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини