От х:

Днес в x:

Александър Симов:ГЕРБ рушат образа на България в Европа,клеветят ни в европарламента

Александър Симов

Александър Симов е роден през 1977 г.Завършил е журналистика в СУ“Св.Климент Охридски“.Магистър по журналистика и масови комуникации.Работил е във вестниците „Стандарт“,“Пловдивски труд“,“Земя“.От 2004 г. е във в.“Дума“.Оглавява отдел „Вътрешна информация“ във вестника. Осми в листата на БСП за депутат в Европейския парламент.

-Г-н Симов, Вие като човек от медиите как оценявате образа на страната ни в Европа.На какво се дължат негативните страни в него?
-Трябва да констатираме,че образът на България в Европа не е положителен. Нещо повече България често е сочена като дежурният грешник.Виждаме как западните медии непрекъснато спекулират с България и Румъния, като страните,които не заслужават европейското си членство и носят само проблеми. Ще припомним медийната истерия във Великобритания. Твърдеше се ,че българите ще се появат вкупом от самолетите и ще съсипят британската социална система в началото на 2014 г..Това бе медиен балон който се пукна по много показателен начин.От първия самолет през 2014 г. слезе само един българин.Видя се,че Европа не може да разбере България. Тя е смята за вечния непослушник, който трябва да бъде пляскан. Проблемът не е само в ЕС. Не можем да кажем,че Европа е високомерна и не иска да опознае България. Самите ние трябва да градим своя медиеин образ.България е известна в Европа с екзотичното си представителство в Европейския парламент. Екзотика, която никоя друга страна не си позволява. Известни сме с това,че наши евродепутати използват парламентарното си ввреме в Страсбург в началото на всяка сесия да клеветят страната си. Разбира се всеки евродепутат има правото да остоява своите партийни позиции. Но Европарламента не е мястото, където да ги поставяш. Там трябва да се поставят проблемите, важни за всички българи, а не чрез Европа да разрешяваш вътрешните си проблеми. Ще дам пример. Преди месец и половина евродепутати от ГЕРБ гласуваха в подкрепа на доклад, който няма задължителен характер,но прави препоръка да бъдат спрени еврофондовета на страната ни. Може да си от всяка партия. Може да не харесваш тази власт. Но си длъжен да се противопоставиш на действия срещу страната ни. От тях няма да пострадат само тези, които в момента са на власт, но и всички българи. Явно е, че не отстояваме заедно интересите си като нация. Опасявам се, че думите на Любомир Левчев:“Нито вълк, нито враг, човек за човека е българин“,ще се окажат верни.
-В България се разгоря скандал, в който бе замесен лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев , точно при опит да се изгражда позитивен опит на страната. Как ще го коментирате?
-Говорите за скандала „Хохигер“ нали?.Смятам го за целенасочена атака срещу Сергей Станишев. Видя се, че по този скандал „Хохигер“ нищо не е доказано. Имаше комисия по случая. Тя не стигна до обективни заключения. Твърденията на нейни членове приличаха на бълнувания на наркомани. Без никакви реални доказателства. Това бе опит да се лепне петно върху Станишев. Битката срещу него премина всякакви правила. Смятам,че бяха погазени норми на общественото поведение. Да нападнеш семейството на един човек, да се опиташ да го удариш чрез най-близките му хора е голяма мерзост. Оказа се че няма нищо скандално в поведението на Станишев. Освен това съпругата му върна парите за създаване на медиен образ на страната ни в чужбина. Тя показа, че това не е животопреобръщаща далавера. Това обаче илюстрира извода,че България не знае как да поддържа позитивния си образ. Използваме Европа да разчистваме вътрешнополитически сметки. После се чудим защо Европа не разбира нас и ние не разбираме Европа. Факт е, че и българите не виждат нищо позитивно в образа на ЕС. Европа съществува като наказващия пръст , който се размахва.
-Партията на Европейските социалисти има амбицията да спечели тези избори и да излъчи председател на Европейската комисия.Това как ще повлияе на родния имидж в ЕС?
-Кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия се нарича Мартин Шулц. Той е доказан социалист. Което е по важно,той е доказан приятел на България. Мога да ви дам хиляди примери за това но два са основните.През 2006 г. се появиха мнения , че България не е готова за членство в Европейския съюз. Когато Европа твърдеше, че трябва да се отложи присъединяването именно Шулц, каза че България е готова и трябва да влезе. Подобен случай имахме през 2011 г. Приятелчетата на ГЕРБ от Европейската народна партия блокираха членството на България в Шенген. Тогава Шулц бе човекът, който излезе публично и каза,че това решение е срамно, че страната ни е изпълнила всички технически изисквания и трябва да е част от Шенген. ГЕРБ отсъства от този разговор, защото ЕНП системно заема позиция срещу България. Единствено Партията на европейските социалисти, която е единна и стои зад разширяването на Европейския съюз има добро отношение към страната ни. В този смисъл, когато председател на Европейската комисия стане един идеен социалист, доказан приятел на малките страни в ЕС,противник на идеята за „Европа на две скорости“,това ще бъде в плюс за България. ЕНП нито веднъж не са ни подкрепили за нещо важно и стратигически значимо в нашия европейски път, докато ПЕС го прави през цялото време.
-Водач на листата на БСП е Станишев. Какво е значението за страната ни, ако той успее да вкара в Европейския парламент повече социалисти?
-Първо трябва да отбележим, че уникална чест за човек от Източна Европа е това, че е председател на Партията на европейските социалисти. Да оглави такова голямо семейство от партии не се е случвало на друг източноевропеец. Контраст има. Представете си Бойко Борисов да оглави някаква европейска формация. Нямаше друг избор,освен Станишев да поведе листата на БСП, тъй като той е европейски лидер, истински европейски политик с доказан авторитет, който може да допринесе за европейския облик на България. Има хора които не харесват Станишев и ние трябва да го отчетем. Дори има кръг от омраза. Истината е ,че Станишев представлява едно различно, едно друго лице на българската политика.Той изхожда от интелектуалната сила, политик е на здравия разум, опитва се да заложи на обединението.Прави го в една държава,обсебена от своите лудости. Станишев се опитва да бъде противоотровата срещу обществената истерия. За България ще е полезно Партията на европейските социалисти чрез БСП да спечели повече депутати, тъй като като българските социалисти са доказали своята способност да работят за националните интереси и да не партизират големите проблеми. Мисля , че днешната опозиция в страната е доказала точно обратното.
-Какво бихте направили за медийния образ на България, ако бъдете избран в Европейския парламент?
-Един европейски депутат в ЕП европейска пролет за България не прави. Депутатите от левицата имат това преимущество да бъдат част от една единна група в ЕП. Ние сме част от Партията на европейските социалисти, която е силна и единна. Ние ще имаме своята възможност,чрез една единна група да налагаме общи тези и положителен образ за страната ни. Това би било особено успешно ако ПЕС успее да победи в европейски мащаб и неин представител оглави съюза. За гласовете на консерваторите от ЕНП в България се борят няколко партии, които никога не сядат на една маса. В ЕНП не си говорят помежду си, техните партии в България също. Не може да се очаква от тях да отстояват общонационални интереси. Това няма как да стане.
Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    ГЕРБ
    1 0
    15:35, 9 мар 2017
    ГЕРБ са нагаждачите в ЕС. ВИжте как кмета се нагажда на шефа си. И това ако е просперитет, здраве му кажи. Има сайт " ОП" който не отразява всички мнения и крият истината от гражданите. Този сайт / дг нет / е на път да стане сателит на ГЕРБ като не публикува всички мнения, а само най- доброто за тях.
Последни новини